Diemžēl no šī gada 1.jūlija visus Latvijas iedzīvotājus sagaida nepatīkamas ziņas; maciņus nāksies attaisīt platāk

Diemžēl no šī gada 1.jūlija visus Latvijas iedzīvotājus sagaida nepatīkamas ziņas. Daudziem iedzīvotājiem maciņus nāksies attaisīt platāk. 

Daudzi jau pieraduši, ka pēdējos gados regulāri pieaug energoresursu un elektroenerģijas cenas. Saskaņā ar statistikas datiem, elektroenerģijas cena Latvijā un pasaulē ir bijusi tendence pieaugt pēdējo gadu laikā.

Latvijā elektroenerģijas cenas ir mainījušās atkarībā no dažādiem faktoriem, piemēram, enerģētikas politikas, valsts un starptautiskajiem noteikumiem un resursu pieejamības. 2021. gadā, Latvijas statistikas datiem liecina, ka vidējā elektroenerģijas cena sabiedrībai ir bijusi apmēram 17.75 centi par kWh.

Lasi arī: Diemžēl pavisam jauna no šīs dzīves aizgājusi vien 34 gadus veca modele un māksliniece

Pasaulē elektroenerģijas cenas mainās atsauce uz piegādes avotiem un pieprasījumu. Piemēram, cenas var būt atkarīgas no dabasgāzes vai ogļu cenu svārstībām, kā arī no svaigu atjaunojamu energoresursu ieviešanas un to pieejamības. Statistikas dati liecina, ka kopš 2019. gada elektroenerģijas cenas pasaulē ir pieaugušas.

Neskaidrības mūsu planētas enerģijas avotu nākotnē un politisko faktoru ietekmes dēļ, elektroenerģijas cenas turpinās svārstīties un varētu turpināties turpmākajos gados.

 

Šoreiz gan maciņš būs platāk jāatver vēl citu faktoru ietekmē. Pieaugs nevis tieši elektroenerģijas cena, bet AS “Sadales tīkls” tarifs, kas rezultēsies lielākos rēķinos.

Elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS “Sadales tīkls” tarifs no 2023. gada 1.jūlija iespējams varētu pieaugt pat vidēji par 32%, savukārt elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS “Augstsprieguma tīkls” tarifs palielināsies pat par 36%.

Vidējais šī rēķina pieaugums vienas fāzes mājsaimniecības īpašumiem palielināsies par 5-7 eiro mēnesī. Šāds pieslēgums ir gandrīz 90% jeb 576 000 dzīvokļu. Savukārt dzīvokļiem ar trīs fāžu pieslēgumu elektrības rēķins palielināsies par 12-19 eiro mēnesī.

Tikmēr Latvijas iedzīvotājiem elektrības rēķina pieaugums privātmājām plānots, sākot no 5 eiro mēnesī. No 260 000 privātmāju apmēram vien 35% izmanto vienas fāzes pieslēgumu, un plānots, ka šiem īpašumiem vidējais elektrības rēķins sadales pakalpojuma ietekmē palielināsies par 5-7 eiro mēnesī.

Lasi vēl: Tarologi skaidro, ka šīs 3 zodiaka zīmēs pirmajās maija nedēļās sagaida neprātīgs veiksmes uzplūds

Savukārt 30% privātmāju ir trīs fāžu pieslēgums ar 25 ampēriem vai pat vēl krietni vairāk. Šīm privātmājām vidējais plānotais elektrības rēķina pieaugums būs sākot no 19 eiro mēnesī. Ar šo būtu jārēķinās.

Leave a Comment