Diemžēl mūžībā devusies Latvijā nozīmīga personība: ”Viņas entuziasms paliks mūžīgs”

Pavisam nesen mūžībā devusies Latvijas izcilā personība. Viņas entuziasms būs mūžīgs. Viņas dzīves gājums ir garš un pozitīviem mirkļiem tīts. 

Latvijas Mākslinieku savienība informē, ka mūžībā aizgājusi nozīmīgā latviešu tēlniece Valentīna Helmūte, kura mācījās un apguva prasmes pie nacionālās tēlniecības pamatlicējiem.

Helmūte bija viena no visilgāk strādājošajām radošajām māksliniecēm, modernisma tēlniecības tradīciju kopta un turpinātāja. Valentīna Helmūte (dzimusi Selga) mācības uzsāka 1936. gadā Teodora Zeiferta 17. pamatskolā Pārdaugavā.

Skolotāju vidū bija dzejniece Valda More (1902-2001) un tēlnieks Emīls Melderis. Dziedāšanu mācījusies arī pie diriģenta Jāņa Slavieša un dziedātāja Arnolda Kupča.

Lasi vēl: Džims Kerijs lūzuma punktā: Kerija mīļotā sieviete nolemj pamest šo dzīvi

Valentīnas Helmūtes pirmā personālizstāde bija kopīgs darbs ar grafiķi Arturu Ņikitinu (1936-2022) MF Mākslas salonā (Aspazijas bulvāris, Rīga, 1969).

Vēlāk māksliniece sarīkojusi personālizstādes Skrundas kultūras namā (“Valentīna Helmūte. Pastelis”, 1977), Nīgrandes pagasta muzejā un Kazdangas lauksaimniecības tehnikumā (1988), Aizputes Novadpētniecības muzejā (2001, 2003), “Promenāde Viesnīca” (Liepāja, 2008, 2018) un tā tālāk.

 

Leave a Comment