Daļai Latvijas ģimeņu valsts kompensēs energoresursu izmaksas; cik liels atbalsts ir gaidāms?

Saeima šodien galīgajā lasījumā oficiāli apstiprināja grozījumus Energoapgādes izmaksu atbalsta likumā.  Tagad atliek tikai noskaidrot cik un kam šis atbalsts pienākas. 

Šie grozījumi paredz finansiālas palīdzības sniegšanu mājsaimniecībām ar zemākiem un vidēji zemiem ienākumiem, lai kompensētu izdevumus, kas radušies, iegādājoties energoresursus.

Likuma mērķis ir mazināt negatīvās sociāli ekonomiskās sekas uz iedzīvotāju labklājību, ko rada būtisks energoresursu izmaksu pieaugums apkures periodā.

Aptuveni 40-50% Latvijas mājsaimniecību var pretendēt uz palīdzību. Atbalstu nav paredzēts īstenot pastāvīgi apkures sezonas laikā, bet gan sniegt apstākļos, kad biržā tiek konstatēts ārkārtējs energoresursu cenu kāpums.

 

Palīdzība ir vērsta uz mājsaimniecībām centralizēti nodrošinātiem energoresursiem, tostarp elektroenerģiju, dabasgāzi un centralizēto siltumenerģiju. Turklāt atbalsts attiecas uz decentralizētas apkures alternatīvām, piemēram, malku, granulām, briketēm un dīzeļdegvielu.

Klimata un enerģētikas ministrija skaidro, ka atbalstu centralizētajiem energoresursiem saņems elektroenerģijas un dabasgāzes tirgotāji, centralizētās siltumapgādes pakalpojumu sniedzēji, pašvaldības.

Lasi vēl: Pirmo reizi savas pastāvēšanas laikā Latvijā “Lidl” ir pieņēmis netipisku lēmumu; klientus tas iespaidos

Šis atbalsts tiks kompensēts no valsts budžeta. Turklāt pašvaldības sniegs atbalstu decentralizētajiem lietotājiem.

Tuvākajā laikā palīdzības sniegšanas kritērijiem atbilstošās dzīvesvietas tiks identificētas, izmantojot atšķirīgu sistēmu, kas apkopos Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas un Pilsonības un migrācijas lietu direkcijas datubāzēs pieejamos datus.

 

No nākošā gada par šo rēķinu nāksies maksāt vairāk – kurš tas būs?

Leave a Comment