Dabas līdzekļi pret krākšanu: smiltsērkšķi, jods, piparmētras

Ir vairāki veidi, kā krākšanu samazināt vai arī atbrīvoties no tās pavisam. Tikai, lai sasniegtu jaušamu rezultātu, ir krietni jāpacenšas. Pirmām kārtām jāpārliecinās, ka ar auss–kakla–deguna veselību viss ir kārtībā, jo krākšanu var izprovocēt jebkurš rīkles zonā esošs uztūkums.

Otrkārt, jācenšas līdz minimumam samazināt visus ārējās iedarbības faktorus, kas spēj izraisīt minēto muskuļu atslābināšanos: smēķēšanu, alkohola lietošanu, lieko svaru, neregulāru miegu, neērtu pagalvi. Trešais ārstnieciski profilaktiskās programmas punkts ir dažādas atveseļojošas un nostiprinošas procedūras: skalošana, rīkles ieziešana, diēta un speciāli vingrojumi.

Tautas medicīnā par vienu no efektīvākajiem līdzekļiem pret krākšanu tiek uzskatīta smiltsērkšķu eļļa:

* 2–3 nedēļas ik vakaru 4 stundas pirms gulētiešanas katrā nāsī iepilina vairākus pilienus eļļas. Tā palīdz noņemt dažādus iekaisumus aizdegunē un atjauno normālu elpošanu.

Deguna un rīkles gļotādas uztūkumu var novērst, arī skalojot degunu ar vārāmā vai jūrassāls šķīdumu:

* tējkaroti sāls izšķīdina glāzē vēsa vārīta ūdens, izkāš caur vairākās kārtās salocītu marli, tad ievelk degunā, lai šķīdums nonāktu arī rīklē un mutē.

Var arī vienkārši skalot kaklu, lai mīkstos aukslēju audus padarītu tvirtākus. Skalošanai var izmantot dažādus augus, kam ir pretiekaisuma iedarbība: piparmētru, ozola mizu, kliņģerīšu ziedus:

* ēdamkaroti kāda konkrēta auga vai augu maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš un skalo kaklu īsi pirms gulētiešanas. Starp citu, kakla gļotādas uztūkums mazinās arī tad, ja zobus tīra ar piparmētru zobu pastu.

Virkne ieteikumu, kas palīdz atbrīvoties no krākšanas, skar arī diētu un dzīvesveidu. Gulēt jācenšas iet vienā un tajā pašā laikā un jāraugās, lai miega laikā galva būtu nedaudz augstāk par ķermeni. Aizmiegot jāguļ uz sāniem, lai vismaz pirmajās miega stundās neparādītos krākšana. Ļoti ieteicamas vieglas pastaigas, mērena fizisko vingrojumu slodze.

Diētā uzmanība pievēršama uzturā lietotā sāls daudzumam. Jāsamazina arī treknie un ogļhidrātus saturošie produkti.

Obligāti jāsamazina liekais svars – notievējot pat pavisam nedaudz, krākšana var samazināties uz pusi.

Nevajadzētu ēst kartupeļus ar gaļu, pienā vārītas putras, bet pie pusdienām vēlams atturēties no maizes.

Vakariņas nav pieļaujamas īsi pirms gulētiešanas – starp maltīti un došanos pie miera jāpaiet vismaz 3 stundām. Vakarā priekšroka dodama skābpiena produktiem, augļiem, dārzeņu salātiem vai ūdenī vārītām šķidrām putrām.

Leave a Comment