Cienījamā vecumā mūžībā devusies ievērojama latviešu dzejniece: “Ar viņas aiziešanu noslēdzas spožais 20. gs”

Diemžēl mūžībā devusies leģendāra latviešu dzejniece, atdzejotāja un jogas skolotāja. Viņa mūžībā devās cienījamā vecumā, 101 gada vecumā. 

Londonā 101 gada vecumā mūžībā aizgājusi dzejniece, dziedātāja, jogas skolotāja Velta Sniķere, pavēstīja LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pārstāvji.

20. gadsimts bija lielu pārmaiņu laiks, un Rīgas jaunieši to piedzīvoja paši. Viņi bija gaiša cilvēku grupa, kuras likteņi bija drāmas un brīvības pilni. Līdz ar viena aiziešanu mūžībā noslēdzies 20. un 30. gadu Rīgas jauniešu loks.

Velta Sniķere dzimusi 1920. gada 25. decembrī ārsta Reinholda Sniķera ģimenē , Krievijā. Taču drīz ģimene atgriezās Latvijā. Sniķeru ģimene ir labi izglītota un pazīstama ar savu profesionālo un sabiedrisko pakalpojumu. Dzejniece ir saistīta ar Rīgas centru, kur viņa uzaugusi Latvijā ar brīvu garu un patstāvīgu dzīves redzējumu.

Velta Sniķere dzejoļus sāka rakstīt piecu gadu vecumā. Trīspadsmit gadu vecumā viņa sāka rakstīt dienasgrāmatu aforismu veidā. Mācījusies Rīgas pilsētas 8. pamatskolā, Rīgas pilsētas 1. ģimnāzijā un vēsturi un filozofiju Latvijas Universitātē. Dzejnieka interese par jogu aizsākās Latvijā.

Dzejniece par dzejas izlasi “Vārdiem tuvoties” (2004) apbalvota ar PBLA Kultūras fonda Goda balvu. Viņa apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķiru (2007), saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu par mūža ieguldījumu latviešu dzejā (2019).

Lasi vēl: Rīgas pašvaldības policija nākusi klajā ar informāciju visiem autovadītājiem! Ja šo pārkāpsi – tiksi sodīts

Ministru kabinets viņai piešķīra Atzinības rakstu par ieguldījumu Latvijas neatkarības idejas uzturēšanā un iedzīvināšanā trimdas latviešu sabiedrībā, kā arī izcilu sniegumu latviešu literatūrā (2020).

Visdziļāko līdzjūtību!

 

Leave a Comment