Čehija, Kipra un Portugāle tiek aicinātas ievērot Digitālā pakalpojumu likuma prasības

Čehija, Kipra un Portugāle ir saņēmušas otro brīdinājumu par to, ka tās nav izpildījušas Digitālo pakalpojumu likuma (DSA) prasības. ES izpildinstitūcija šīm trim valstīm nosūtīja argumentētus atzinumus, kas sekoja oficiālam brīdinājumam, kas tika nosūtīts pagājušā gada aprīlī.

DSA ir Eiropas Savienības regulējums, kas tiecas uzlabot digitālās vides drošību un aizsardzību, kā arī nodrošināt, ka tiešsaistes platformas uzņemas atbildību par saturu, ko tās publicē. DSA ietvert obligātus noteikumus par satura moderēšanu, lietotāju datu aizsardzību un pārredzamības uzlabošanu attiecībā uz reklāmām un algoritmiem.

“Neraugoties uz apmaiņu kopš aprīļa, šīs dalībvalstis joprojām nav pilnvarojušas savus izraudzītos digitālo pakalpojumu koordinatorus (DSC) īstenot DSA. Turklāt tās nav arī izstrādājušas noteikumus par sankcijām, kas piemērojamas par DSA pārkāpumiem,” teikts paziņojumā. Igaunija, Polija un Slovākija, kas arī aprīlī saņēma vēstules, veica vajadzīgos pielāgojumus.

Tiešsaistes platformu noteikumi, kas lielākajiem lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem uzliek par pienākumu veikt satura mērenības un pārredzamības pasākumus, stājās spēkā pagājušā gada augustā attiecībā uz platformām, kurām ir vairāk nekā 45 miljoni aktīvu lietotāju mēnesī. Februārī noteikumus sāka piemērot visām pārējām platformām.

ES valstīm līdz februārim bija jāieceļ valsts iestāde, kuras uzdevums ir uzraudzīt noteikumu īstenošanu valstī un pieņemt lietotāju sūdzības par platformām. Tagad šīm trim valstīm ir divi mēneši laika, lai veiktu nepieciešamos pasākumus, lai panāktu atbilstību. Ja tās to neizdarīs, Komisija var vērsties ES Tiesā.

Atsevišķā lietā Beļģijai, Spānijai, Horvātijai, Luksemburgai, Nīderlandei, Horvātijai un Zviedrijai jūlijā tika nosūtītas oficiālas brīdinājuma vēstules par to, ka tās nav īstenojušas DSA vai nav piešķīrušas pilnvaras.

Euronews pagājušajā mēnesī ziņoja, ka Nīderlandes DSC ir sācis saņemt lietotāju sūdzības, bet vēl nevar rīkoties, jo parlaments vēl nav apstiprinājis valsts īstenošanas likumu.

Leave a Comment