Batiskafa “Titāns” bojāeja: zinātnieki pastāstīja, kas noticis ar cilvēku ķermeņiem

Pēc speciālista teiktā, batiskafam “Titāns” bija ļoti neskaidrs virsbūves dizains.

“Vislabākā forma, kas iztur spiedienu, ir sfēriska, lodītes forma. Pie vienmērīga ūdens spiediena bumba tiek vienādi saspiesta no visām pusēm un ar savu konstruktīvo struktūru saglabā savu spēku. “Titānam” ir cigāra forma.

Tas ir, tam bija divi titāna puslodes formas aizbāžņi – degungalā un pakaļgalā, un starp tiem – salikts cilindrisks segments. Strādājām ar līdzīgām ierīcēm mazākos dziļumos, taču arī tur šāda korpusa konstrukcija piedzīvo trakas pārslodzes savienojuma vietā ar korpusa cilindrisko daļu,” turpina Sergejs Fokins.

 

Pārplīst kā vistas ola

Pēc viņa domām, tieši savienojumu vietās radās oglekļa šķiedras daļas deformācija.

“Tas viss notiek sekundes daļā – sākumā parādās neliela plaisa, kur ieplūst ūdens, tas uzreiz izplūst, un iekārtas korpuss, kas zaudējis strukturālo spēku, tiek saspiests vienā mirklī.

Tas ir līdzīgi kā pārplīst vistas ola pēc pirmās plaisas, ja uz tās uzspiež. Šis bija kā uz iekšu vērsts sprādziens. Cilvēkiem nebija laika noslīkt vai aizrīties – viņus vienkārši saspieda ūdens stabs sekundes daļā.

Ķermeņi, visticamāk, ir nospiesti, jo uz viņiem spiež virsū bojātā cilindriskā korpusa daļa. Tehniski ir grūti šo daļu izcelt virspusē, taču šis uzdevums principā ir izpildāms,” stāsta eksperts.

Tūristu zemūdene “Titāns” pazuda svētdien, nolaižoties pie “Titānika” atlūzām – okeāna lainera, kas 1912.gadā nogrima Atlantijas okeāna ziemeļos 3,8 kilometru dziļumā. Sakari ar batiskafu, uz kura atradās pieci cilvēki, pazuda nepilnas divas stundas pēc tā iegrimšanas okeāna dziļumā.

Lasi vēl: “Aktuāli šobrīd – Nepalaid garām!”; 5 lietas, ko nevajadzētu darīt vasaras naktī

Lasi arī: Melnā josla: kuras zodiaka zīmes var zaudēt gandrīz visu 2023. gada jūlijā

Uz klāja, kas pieder amerikāņu kompānijai OceanGate Expeditions, atradās tās dibinātājs Stoktons Rašs, franču dziļjūras pētnieks veterāns Pols Anrī Nardžeols, britu miljardieris un kosmosa tūrists Hamišs Hārdings, Pakistānas uzņēmējs Šahzada Davuds un viņa dēls Suleimans.

Arī interesanti: Vēlu vakarā ar vīru bērnu laukumā atradām 2 pazudušas meitenītes, kuras ilgi meklēja šo …

COMMENTS

Leave a Comment