Ārzemju sinoptiķi stāsta, ka februāris solās būt ziemas sniegotākais mēnesis – ko sagaidīsim Latvijā?

Ko par gaidāmo laiku stāsta Latvijas dabas vērotājs? 

Februāris iezīmē ziemas sezonas noslēgumu, kā novērots kalendārā. Šajā laikā melnais krauklis sāk būvēt savu ligzdu, un mēneša beigās kraukļa mātīte sāk dēt olas. Majestātiskā ozolzīle uzsāk savu augšanu, ko pavada dzeltenās stīgas pirmās dziesmas harmoniskās melodijas.

Turklāt putni sāk savu pavasara migrāciju. Jāatzīmē, ka lāču mazuļi piedzimst attiecīgajās alās. Jāatzīmē, ka pavasara smarža jau februārī manāma sniegā, kā savā mājaslapā daiļrunīgi norāda dabas entuziasts Vilis Bukšs.

Viņš sniedz savu prognozi par februāra potenciālajiem raksturlielumiem šajā gadā. Ja pieturamies pie pārliecības, ka ziema sākas 1. decembrī, tad februārī, līdzīgi kā iepriekšējos ziemas mēnešos, vajadzētu piedzīvot mērenu sals, ik pa laikam atkušņus un mēnesim atbilstošus nokrišņus.

Viņš atklāj, ka atlikušajā ziemas daļā nebūs stipra sala un ilgstoša aukstuma. Turklāt kurmju aktivitāte janvāra atkušņa laikā liecina, ka bargais sals izklīdīs, lai gan silts pavasaris gaidāms tikai pēc Lieldienām (31. martā).

Februāra pirmajā pusē gaidāmi nepastāvīgi laikapstākļi.

Atkušņus, kad temperatūra rādās būt robežās no plus 1 līdz plus 6 grādiem, laikā ap jauno mēnesi (10. februāris) varētu nomainīt neliels līdz mērens sals, kad temperatūra diennakts tumšajā laikā dažviet var pazeminātie līdz mīnus 10, 12 grādiem.

Nokrišņi šajā laikā nelieli un pārsvarā slapjš sniegs, sniegs, bet atkušņos arī smidzinošs lietus. Uz ceļiem gaidāms spēcīgs apledojums un ceļi slideni. Sniegs tiek solīts periodiski.

Lasi vēl: Sieviete zaga petūniju spraudeņus svešās vasarnīcās. Bet tad notika kas tāds, kas izdzina viņai šo nelāgo niķi!

Bukšs atklāj, ka februāra pēdējās dienās, kad starp mākoņiem periodiski uzspīdēs saulīte, varēs jau sajust arī silta gaisa plūsmu un sniegs jau sāks smaržot pēc pavasara un sāks atskanēt putnu čalas agros rītos.

 

Leave a Comment