Arī Balvos nojauc padomju laika pieminekli

Foto: Dinija Jemeļjanova/Latvijas Televīzija

Balvos trešdien, 26.oktobrī, tiek demontēts piemineklis “Lielā Tēvijas kara partizāniem”, novēroja LTV un Latvijas Radio. Pieminekli veidojuši arhitekts A. Holcmanis un tēlnieks L. Kristovskis.

Burti uz pieminekļa laika gaitā kļuva nesalasāmi, un daži no tiem nokrita. 2004. gadā pieminekļa pamats tika atjaunots, bet 2006. gadā piemineklis atkal bija sūnās. 2008. gada rudenī strādnieki no pieminekļa notīrīja sūnas.

Tika atjaunotas arī atrastās akmens plāksnes un uzraksti. Līdzekļus vēstuļu izgatavošanai piešķīrusi Krievijas vēstniecība, liecina informācija Balvu novada kultūrvēstures datubāzē. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvija nolēma novākt visus pieminekļus, kas slavināja padomju varu. Arī šis piemineklis tika iekļauts izņemamo sarakstā. Piemineklis tika nojaukts trešdienas rītā.

Process norit raiti, un policija gādā, lai viss būtu kārtībā. Pieminekļa augšējo daļu bija paredzēts nodot Okupācijas muzejam, taču tā demontāžas laikā sabruka. Būvnieks vaicājis muzejam, vai tas būtu gatavs pieņemt ziedojumu ēkas veidā.

Leave a Comment