Apstrādes rūpniecības rādītāji liecina, ka eirozona lēnām tuvojas atveseļošanai

Indekss joprojām ir negatīvs, bet uzrāda mazāko kritumu vairāk nekā gada laikā. Spānijas ekonomikas stāvoklis uzlabojas, savukārt Vācijā un Francijā joprojām vērojams vājums, raksta EuroNews.

Hamburgas komercbankas (HCOB) galīgais eiro zonas ražošanas PMI pieaugdz līdz 47,3 punktiem, paziņoja S&P Global.

PMI rādītājā, lai novērtētu ekonomikas stāvokli, ņemti vērā pieci rādītāji: jaunie pasūtījumi, ražošanas apjoms, nodarbinātība, piegādātāju piegādes termiņi un iepirkumu krājumi.

Rādītājs virs 50 norāda uz izaugsmi, savukārt rādītājs zem 50 norāda uz lejupslīdi.

Apstrādes rūpniecības PMI izlaides indekss – atsevišķs rādītājs, kas veido plašāku apstrādes rūpniecības PMI, – raksturo nozares ražošanas apjomu.

Maijā šis rādītājs sasniedza 14 mēnešu augstāko līmeni – 49,3 punktus -, kas ir zemāks par provizoriskajiem 49,6 punktiem, bet ir augstāks nekā aprīlī, kad bija 47,3 punkti.

“Euro zonā ražošanas nozarē bija vērojamas nelielas atveseļošanās pazīmes,” sacīja McKinsey & Company partneris Boudvins Driedonks.

“Eksporta pasūtījumi Vācijā uzlabojās, un šķiet, ka iekšzemes pieprasījums Francijā pieaug. Tomēr joprojām saglabājas trūkumi. Piemēram, Vācijā neizmantoto jaudu dēļ turpinājās darba vietu likvidēšana rūpnīcās, un Francijā tika ziņots par vāju eksportu.”

Vienlaikus S&P norāda, ka globālās perspektīvas ir tādas, ka ES ekonomikai gaidāmie lielākie riski.

Vācijā un Francijā PMI rādītāji pagājušajā mēnesī joprojām bija zemāki par 50, attiecīgi 45,4 un 46,4 punktiem, lai gan mēneša kritums palēninājās.

Arī Itālijā un Austrijā bija vērojama lejupslīde.

Spānijā, Nīderlandē un Grieķijā rādītāji ir pozitīvi.

Spānijā un Nīderlandē bija vērojama straujāka izaugsme, un to rādītāji bija attiecīgi 54 un 52,5 punkti.

Saraksta augšgalā ierindojās Grieķija ar PMI 54,9, lai gan šis rādītājs ir 4 mēnešu zemākais rādītājs valstī.

Aplūkojot konkrētus indeksus plašākā PMI rādītāja ietvaros, var secināt, ka mēneša laikā joprojām samazinājās jauno pasūtījumu un produkcijas izlaide, taču lēnāk.

Eiropas nodarbinātība samazinājās stabilā, bet mērenā mēneša tempā, savukārt ražotāji arī samazināja izejvielu un komponentu krājumus.

 

Leave a Comment