Starptautiskais Valūtas fons apstiprina 7 miljardu ASV dolāru aizdevumu Pakistānai

Pakistāna jau gadu desmitiem ir paļāvusies uz SVF aizdevumiem, lai apmierinātu savas vajadzības.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir apstiprinājis 7 miljardu ASV dolāru aizdevumu Pakistānai, kurai ārkārtīgi trūkst naudas. Pirmo 1 miljardu ASV dolāru no aizdevuma valsts saņems nekavējoties, bet atlikusī summa tiks izmaksāta nākamo trīs gadu laikā.

Šis aizdevums tika piešķirts, lai palīdzētu valstij risināt tās smago ekonomisko krīzi, kas ietvēra pieaugošos parādus, inflāciju un valūtas rezerves samazināšanos. Programma tika izstrādāta, lai stiprinātu Pakistānas finanšu stabilitāti un reformētu ekonomiku, vienlaikus cenšoties novērst maksājumu krīzi un atjaunot uzticību starptautiskajos finanšu tirgos.

Premjerministrs Šehbazs Šarifs atzinīgi novērtēja šo lēmumu un pateicās SVF vadītājai Kristalīnai Georgijevai un viņas komandai.

Kopš 1958. gada Pakistāna ir saņēmusi vairāk nekā 20 aizdevumus no SVF, un pašlaik tā ir piektais lielākais SVF parādnieks.

Jaunā programma “prasīs stabilu politiku un reformas”, lai stabilizētu ekonomiku un palīdzētu tai kļūt noturīgākai, norādīja SVF.

Dienvidāzijas valsts ir apņēmusies, ka tas būs pēdējais aizdevums no starptautiskā aizdevēja.

Vienošanās ietvaros Islamabada piekrita vairākiem nepopulāriem pasākumiem, tostarp palielināt nodokļu apjomu, ko tā iekasē no iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

Valsts jau gadu desmitiem ir paļāvusies uz SVF aizdevumiem, lai apmierinātu savas vajadzības, un pēc gadiem ilgas sliktas finanšu pārvaldības turpināja cīnīties ar grūtībām.

Pagājušajā gadā valsts atradās uz parāda saistību neizpildes robežas, un tās ārvalstu valūtā bija tik tikko pietiekami daudz naudas, lai samaksātu par mēnesi ilgu importu.

SVF apstiprināja 3 miljardus ASV dolāru lielu glābšanas aizdevumu Pakistānai 2023. gada jūlijā. Tā saņēma līdzekļus arī no sabiedrotajiem – Saūda Arābijas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE).

Toreiz Šarifs sacīja, ka šī palīdzība ir nozīmīgs solis uz priekšu centienos stabilizēt ekonomiku.

“Tas stiprina Pakistānas ekonomisko stāvokli, lai pārvarētu tūlītējas un vidēja termiņa ekonomiskās problēmas,” viņš teica.

Leave a Comment