Pikantie gurķi ar papriku un burkāniem gruzīnu gaumē: vakariņām nepietiks tikai ar vienu burciņu

Sulīgi, kraukšķīgi, mēreni pikanti, eļļainā, pikantā marinādē – šie ir interesanti salāti. Tiem, kam patīk pikanti salāti – un kas novērtē daudzšķautņainas garšas buķetes. Salāti patiks tiem, kam patīk spilgtais garšvielu aromāts un smaržīgas garšvielas.

Un gurķi tajā kļuva kraukšķīgāki, paprika sulīgāka, sāka labāk saglabāties gaļīgo šķēlīšu blīvums un marinētie sīpoli. Es dalos ar vienkāršu recepti, kā to pagatavot ziemai: tas burtiski izplūst mūsu acu priekšā, un ģimenei vakariņās nepietiek pat ar burku.

Salāti ar gurķiem, papriku, burkāniem gruzīnu valodā: recepte + sastāvdaļas

Kāpēc gruzīnu salāti? Es nezinu – tā viņu sauca kaimiņš. Varbūt tas ir pikants, spilgts, aromātisks – asociācijas ar gruzīnu virtuvi. Pareizi vai nepareizi, nosaukums pielipa – un salāti arī 🙂

1) Gurķus sagriež ripiņās, burkānus sagriež plānās šķēlītēs, ja tie ir ļoti sulīgi un maigi – vai sarīvē uz rupjās rīves, ja tie ir rupjāki.

Saldos piparus sagriež platās sloksnēs. Sīpoli – lieli, slaucoši pusgredzeni. Asos piparus sagriež vidēja lieluma gabaliņos, pētersīļus sakapā ne pārāk smalki.

1. triks. Ne velti es uzsveru: šķēlēm jābūt biezākām, līdz 0,5 cm – tas nav elegants piegriezums vasaras salātiem. Un rīvēti burkāni – jāmēģina garāki, sarīvējot gareniski, t.i. visā sakņu kultūras garumā. Un sīpolu pusgredzeni – lai tie ir plati.

Tas viss ir nepieciešams, lai termiskās apstrādes laikā salāti “negatavotos”, nekļūtu mīksti un neatsulotos.

2) Sagatavo marinādi ieliešanai.

Sajauc: augu eļļa, etiķis, sāls, cukurs, sinepju pupiņas. Pievienojiet melnos piparus un smaržīgos piparus.

Samaisa, garšo salātus, atstāj uz 20-40 minūtēm. Ja tas ir karsts, ievietojiet to ledusskapī.

Triks 2. Tas ir nepieciešams, lai marinētu salātus. Dārzeņi nedaudz mīkstinās – un tas ir nepieciešams, lai tie netiktu pakļauti ilgstošai termiskai apstrādei. Gurķiem īsti nav nepieciešama mīkstināšana, gluži otrādi, bet burkāniem un pipariem gan.

Tātad izrādās: vai nu burkāni ir maigi, nav raupji, paprika nav pārāk mīksta. Bet šī vienkāršā metode ļauj panākt kompromisu.

Tāpat dārzeņi atteiksies no nedaudz sulas, un arī tas ir svarīgi: tie varēs izsūkties un būt piesātināti ar marinādi.  Un šāda marinēšana patiesībā ir noderīga metode.

3) Salātus liek sterilizētās burkās, nedaudz sablīvējot ar karoti. Ja dārzeņi izrādījās ne sulīgi un izdalīja ļoti maz sulas, vai arī izrādījās, ka nav pietiekami daudz marinādes, pievienojiet vēl nedaudz.

Lasi vēl: 28. augusts ir diena, kuru svarīgi nepalaist garām

 

Triks 3. Vajag sablietēt, lai iznāk sula – lai burciņā nebūtu tukšumu, tos piepilda ar marinādi. Un tā, lai marināde nedaudz pārklāj salātus.

Un es arī sapratu: jo vairāk marinādes, jo sulīgāki, kraukšķīgāki dārzeņi – un jo smaržīgāki.

4) Sterilizējiet burkas ar salātiem: 1 litra tilpums – 10 minūtes pēc vārīšanas, 1,5 litrs – 12-13 minūtes. Noslēdziet salātus, apgrieziet to – un tas ir gatavs “dvielītim”. Tur salāti marinēsies – ne tikai sasildīsies – un atklās savu apbrīnojamo garšu. Lai gan ne uzreiz – viņam joprojām ir “jāstāv”.

Sastāvdaļas:

Gurķi 1,5 kg:
Pipari 1kg;
Burkāni 0,5 kg;
Sīpols 0,5 kg;
Asie pipari, pētersīļi pēc garšas.

Marinādei:

Augu eļļa 1 glāze;
Etiķis 9% 150 ml;
Sāls 2 ēd.k.;
Cukurs 1 ēd.k.;
Sinepes 1 tējk.

Leave a Comment