Pie mums tuvojas spēcīgas lietusgāzes un pērkona negaisi: jauna prognoze no sinoptiķiem

Daudzviet Eiropā nedēļas sākumā ir bijuši negaisi un lielā reģiona daļā ir nokritis ievērojams nokrišņu daudzums.

Vairākās vietās nedēļas sākumā Eiropa piedzīvoja īstus plūdus. Saskaņā ar meteoroloģisko staciju datiem, spēcīgās lietusgāzes atnesa ceturto daļu no mēneša nokrišņu normas, kā rezultātā pagalmos izveidojās milzīgas peļķes un applūda tirdzniecības centri.

Daudzviet Centrāleiropā pat izveidojās nopietni plūdi, un vietām nācās evakuēt iedzīvotājus.

Tagad pērkona negaisa mākoņi turpina augt virs Austrumeiropas. Aktīvās konvekcijas dēļ pērkona negaiss aptvers gandrīz visu reģiona teritoriju, izņemot dienvidus un ziemeļrietumus.

Nedēļas otrā pusē atkal gaidāmas lokālas, bet intensīvas lietusgāzes. Visvairāk nokrišņu būs Baltijas valstu apgabalā. Dažviet lietu var pavadīt krusa.

TESTS: 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 49%

0%

Tajā pašā laikā temperatūras fons saglabāsies jūlijam ierastās temperatūras robežās. Centrāleiropā gaiss turpinās sasilt līdz +20…+25°. Bet 30 grādu karstums gaida teju visu Austrumeiropā.

 

Baltijas valstīs gaidāms mainīgs laiks. Tikai ceturtdien nebūs lietus. Tam sekojoši nākamajās četrās dienās Austrumeiropas reģionā nokrišņos nolīs aptuveni 22 mm nokrišņu, kas ir aptuveni trešdaļa no mēneša normas. Spēcīgākie nokrišņi būs piektdien.

Tajā pašā laikā gaisa temperatūra dienā nebūs zemāka par +23°. Nedēļas nogalē gaidāms +27 … +29°.

Aukstākais jūnijs Latvijā tika reģistrēts 1940. gadā. Šajā mēnesī vidējā gaisa temperatūra bija aptuveni 11 grādi pēc Celsija. 1940. gada jūnijā vairākas dienas pēc kārtas gaisa temperatūra dienas laikā nepārsniedza 10 grādus.

Lasi vēl: Latviešu dziedātāja Mika Dukura dzīvē notikuši krasas pārmaiņas, kuras saistītas ar viņa bērnu!

Arī naktīs temperatūra bieži vien noslīdēja līdz 5 grādiem un zemāk. Jūnija pirmajā pusē Latvijā tika novērots salu periods, kas ir neparasts šim gada laikam.

Tas radīja lielus zaudējumus lauksaimniecībā, jo ziedi un augi cieta no sala. Šādi neparasti auksti laika apstākļi Latvijā jūnijā ir ļoti reti, un 1940. gads ir bijis viens no visneparastākajiem laikapstākļu ziņā.

Tomēr Latvijas sinoptiķi pastāsta ļoti bēdīgu informāciju uz atlikušo jūnija mēnesi.. Eh! Lasi tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Nākamnedēļ anticiklona ietekme mūsu reģionā sāks samazināties, un laika apstākļus arvien vairāk ietekmēs cikloni no Atlantijas okeāna.

Tas nozīmē, ka mūsu teritorijā pakāpeniski ieplūdīs vēsāks gaiss, un tveice vairs nebūs jūtama, kā prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra vēl daudzviet sasniegs +20…+23 grādus, taču ceturtdien visā Latvijā temperatūra nepārsniegs +19 grādus.

Naktīs gaisa temperatūra būs +8…+12 grādu robežās. Nākamajā nedēļā laika apstākļus vairāk noteiks cikloni, kas nozīmē, ka biežāk sagaidīsim nokrišņus un brāzmainu vēju.

Lietusgāzes var būt intensīvas un pavadītas ar pērkona negaisu, īpaši piekrastes reģionos.

Dienas būs pārsvarā mākoņainas, ar īslaicīgiem saulainiem brīžiem. Vēja brāzmas var sasniegt 15-20 metrus sekundē, radot nepatīkamus apstākļus ārpus telpām. Pēc pašreizējām prognozēm, nedēļas izskaņā varētu atgriezties siltāks laiks, nesot līdzi nokrišņus, kas būs izkliedēti visā valsts teritorijā.

 

Sestdien un svētdien temperatūra dienas laikā varētu atkal paaugstināties līdz +20 grādiem, taču ar to varētu nākt arī lokāli stipras lietusgāzes un iespējamie vētru brāzmas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs aicina sekot līdzi jaunākajām prognozēm un būt gataviem straujām laika apstākļu izmaiņām.

Lasi vēl: Līs kā no spaiņa: Meteorologs prognozē mainīgus laikapstākļus šai vasarai un gaidāms kas neparasts

Eiropā 4. jūnijā tika reģistrēta augstākā gaisa temperatūra Grieķijā ar +39 grādiem un Kiprā ar +42 grādiem. Tikmēr zemākā temperatūra naktī uz trešdienu bija Islandē un Alpu kalnos, kur tā sasniedza -3 līdz -4 grādus.

Latvijā trešdien maksimālā gaisa temperatūra būs no +20 grādiem vietām piekrastē līdz +26 grādiem austrumu novados, prognozē sinoptiķi. Pārsvarā diena būs saulaina, lai gan pēcpusdienā un vakarā valsts centrālajā un austrumu daļā no atsevišķiem lielākajiem gubu mākoņiem iespējams īslaicīgs lietus. Lēns vējš pūtīs visā valstī, bet Kurzemē sagaidāms arī mērens dienvidrietumu vējš.

Ceturtdien Latviju šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas ievērojami mainīs laika apstākļus. Pašreizējās prognozes liecina, ka jūnija pirmajā pusē temperatūra vairs nesasniegs +25 grādus. Aukstās frontes ietekmē gaisa temperatūra pazemināsies, un tas varētu būt ievērojams temperatūras kritums salīdzinājumā ar iepriekšējām dienām.

Piektdien un sestdien laiks būs vēsāks, ar temperatūru, kas nepārsniegs +20 grādus. Gaidāms arī vairāk nokrišņu, īpaši valsts austrumu un centrālajos rajonos, kur lietusgāzes var būt intensīvākas.

Turpmākās dienās laika apstākļi saglabāsies mainīgi ar biežiem mākoņiem un lietu. Vēja brāzmas var sasniegt 15 metrus sekundē, īpaši piekrastes rajonos.

Sinoptiķi prognozē, ka aukstā atmosfēras fronte varētu ietekmēt laika apstākļus arī nākamās nedēļas sākumā, radot ne tikai vēsāku laiku, bet arī iespējamu pērkona negaisu dažviet Latvijā. Latvijas iedzīvotājiem ieteicams sekot līdzi jaunākajām laika prognozēm un būt gataviem straujām laika apstākļu izmaiņām.

 

Leave a Comment