Pasaulei tuvojas klimata fenomens, kurš sev līdzi atnesīs virpuļviesuļus un skarbus apstākļus – kā ar Latviju?

Pasaulei tuvojas klimata fenomens, kurš sev līdzi atnesīs virpuļviesuļus un skarbus apstākļus, liecina speciālistu ieraksts medijos. Vai šis dabas fenomens Latviju apies vai tomēr nē?

La Niña ir klimata fenomens, kas ir daļa no plašākas dabas parādības, ko sauc par El Niño-Dienvidu oscilāciju (ENSO). La Niña raksturo jūras virsmas temperatūras pazemināšanās centrālajā un austrumu tropiskajā Klusajā okeānā.

Šī parādība ir pretēja El Niño, kurā jūras virsmas temperatūra šajā reģionā paaugstinās. La Niña ietekmē globālos laikapstākļus dažādos veidos.

Tā veicina biežākus un spēcīgākus tropiskos ciklonus Rietumkarību jūrā un Atlantijas okeānā, bet samazina to aktivitāti Klusajā okeānā pie Dienvidamerikas krastiem.

Nokrišņu izmaiņas ir bieži sastopamas, un La Niña rada vairāk nokrišņu Dienvidaustrumāzijā, Austrālijā un dažās Āfrikas daļās, bet mazāk nokrišņu Rietumamerikā, īpaši Peru un Ekvadorā.

 

Tas var izraisīt plūdus dažos reģionos un sausumu citos. La Niña parasti izraisa aukstāku laiku Klusā okeāna piekrastes reģionos un var veicināt aukstākus ziemas laikapstākļus Ziemeļamerikā, īpaši ziemeļrietumu un ziemeļu reģionos.

Šis fenomens var izraisīt dažādas laikapstākļu anomālijas, piemēram, sausumu dažās vietās un plūdus citās, kā arī temperatūras svārstības, kas var būtiski ietekmēt lauksaimniecību, ūdens resursus un ekosistēmas.

La Niña parasti ilgst no vairākiem mēnešiem līdz diviem gadiem, un tās ietekme var būt globāla, ietekmējot laikapstākļus un klimata apstākļus daudzos pasaules reģionos.

Lasi vēl: Veronika piebrauca pie savas vasarnīcas Ropažos. Bet tad viņa ieraudzīja ko tādu, kas lika matiem burtiski sacelties stāvus!

Speciālisti atzīst, ka šis fenomens noteikti sev līdzi var nest jaunas viesuļvētras, dabas stihijas, plūdus, karstumu un daudz citus skarbus laikapstākļus iedzīvotājiem. Speciālisti arī atklāja vai tas ietekmēs Latviju un kā. Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment