7 frāzes ar kurām vecāki brutāli sagrauj bērna likteni: ”Kā tu man esi apnicis…”

Sazinoties ar bērnu vai pusaudzi, vienmēr jāseko līdzi tam, ko saka vecāki. Pat tādi attaisnojumi kā “es to teicu mirkļa karstumā” nepalīdzēs salīmēt bērna salauzto sirdi.

Un, ja daži vārdi var ievainot un aizvainot, citi ietekmēs visu turpmāko bērna pieaugušā dzīvi. Sarunās ar psiholoģi Helēnu Gamajūnu un noskaidroja, kādas frāzes vecākiem būtu jāaizliedz.

 

“Tu esi tik neveikls, tu visu sabojā.”

Šāda frāze, pēc eksperta domām, sniedz bērnam atgriezenisko saiti: viņam/viņai nekas nesanāk un viss, ko viņš/viņa dara, nedod rezultātu. Šādā veidā augošais cilvēks sāk baidīties kaut ko darīt.

 

“Tavas rokas ir nepareizā vietā” un “Tu neko labi nespēj izdarīt”.

Šīs frāzes bloķē bērna vēlmi sasniegt jebkādus mērķus nākotnē. Tās iedveš lielu nedrošību un bailes uzsākt jaunas lietas.

 

Lasi vēl: 55 gadu vecumā no retas vēžu formas aizsaulē devusies dziedātāja, modes cienītāja un izcila personība

“Visi bērni ir normāli, bet tu esi tāds, kāds esi”.

Psiholoģe Helēna Gamajūna apgalvo, ka šādas frāzes- salīdzinājumi nākotnē pazemina pašvērtējumu un bērns sāk sevi identificēt ar neveiksmēm, problēmām, uzskata sevi par sliktāku par citiem.

“Kad bērns izaug, īpaši meitene, tas noved pie tā, ka sieviete nespēj atrast cienīgu vīrieti, nespēj izveidot normālas attiecības,” speciāliste atklāj savas domas.

Šādu frāžu dēļ bērniem var rasties problēmas mācībās. Jo tiks uzsākta programma “tu nekam nederi”, t. i., tiks bloķēta jebkāda uzņēmējdarbība un apņemšanās.

 

Nākošās frāzes skaties lasot tālāk

Leave a Comment