4 lieliski veidi, kā žāvēt sēnes un uzglabāt tās ilgu laiku

Žāvētas sēnes ir īsts dārgums ziemai. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, aminoskābēm un vitamīniem. Ja zini, kā pareizi kaltēt sēnes mājās, vari ievērojami dažādot ziemas ēdienkarti: pievienot tās zupām, pīrāgiem, pankūkām, pildītiem kāpostiem, mērcēm.

Lai žāvētu sēnes ziemai, ir jāzina, kuras sugas ir piemērotas šim nolūkam:

Stobriņsēnes. Tās ir sēnes, kurai cepurītes apakšpusē ir sīki cauruļveida veidojumi, kuros attīstās sporas. Šajā sadaļā ietilpst visas baravikas, sviesta bekas, pērļubekas, vilku (arī suņu) sēnes. Tās ir vislabāk piemērotas žāvēšanai.

Gailenes. Var kaltēt arī gailenes, kurām plātnīšu vietā ir mīkstuma krokas, tomēr tām ir neliels rūgtums.

Var kaltēt arī baltās trifeles. Trifeles ir reti sastopams delikateses produkts, tās būs ideāli piemērotas kaltēšanai. Bet šīs sēnes lielākoties aug Itālijā, Francijā un Horvātijā.

Kā kaltēt sēnes dažādos veidos

Izvēlieties blīvas, svaigas sēnes bez bojājumiem. Ar nazi noskrāpējiet augsni un noslaukiet ar mitru drānu. Nemazgājiet, jo sēnes ātri uzsūc mitrumu un var kļūt tumšākas. Sēnes sagriež vienādos gabaliņos.

Ir vairāki veidi, kā žāvēt sēnes:

Cepeškrāsnī. Sēnes novietojiet uz cepam paplātes, uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 50 °C un žāvējiet ar atvērtām durvīm. Pakāpeniski paaugstiniet temperatūru līdz 70°C, pēc tam samaziniet līdz 55°C. Sēnes ir gatavas, kad tās kļūst sausas, bet lokanas.

Mikroviļņu krāsnī. Liek sēnes uz šķīvja un žāvē ar 100 W jaudu, ar pārtraukumiem. Procesu atkārto vairākas reizes, līdz sēnes ir pilnībā gatavas.

Elektriskā žāvētājā. Sēnes saklāj uz paliktņiem un žāvē 40-50 °C temperatūrā 6-12 stundas.

Ar malku kurināmā krāsnī. Kad malka ir sadegusi, sēnes ievieto cepeškrāsnī un žāvē aptuveni 60 °C temperatūrā. Procesa ilgums var atšķirties, tāpēc uzmanīgi sekojat līdzi sēņu stāvoklim.

Lasi vēl: Ceptie Pekinas rullīši: garša patīkami pārsteidza gan mani, gan manus viesus

Kā uzglabāt žāvētas sēnes

Pēc žāvēšanas sēnes jāuzglabā hermētiskās stikla burkās vai kokvilnas maisiņos labi vēdināmā telpā, lai izvairītos no liekā mitruma un svešām smakām. Šādā veidā kaltētās sēnes priecēs ar savu garšu visu gadu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

 

Leave a Comment