26. janvārī, stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos, kuri var ietekmēt ikvienu, gan gājēju, gan šoferīti!

26. janvārī, stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos, kuri var ietekmēt ikvienu, gan gājēju, gan šoferīti! Noskaidrosim, kas gaidāms turpmāk! 

Līdz šim noteiktas Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) tiesību normas nav izpildījušas nepieciešamos ceļu satiksmes drošības standartus.

Latvijā ir stingri noteikumi gan autovadītājiem, gan gājējiem, lai nodrošinātu drošību uz ceļiem. Šie noteikumi ir iekļauti Satiksmes likumā, kā arī citos normatīvajos aktos un regulās.

Autovadītājiem Latvijā ir jāievēro dažādi noteikumi un noteiktas prasības, piemēram:

Ātruma ierobežojumi: Ir noteikti ātruma ierobežojumi atkarībā no ceļa veida un apstākļiem. Piemēram, pilsētās bieži vien ātruma ierobežojums ir 50 km/h, bet ātruma ierobežojumi var būt atšķirīgi uz autoceļiem un šosejās.

Lasi vēl: “Paldies, tev, Jānīt, par to!” – leģendārā latviešu kinodīva Olga Dreģe atklāj, ka viņu saista īpašas attiecības ar režisoru Jāni Streiču

Drošības jostas un bērnu sēdekļi: Ir obligāti izmantot drošības jostas visiem transportlīdzekļa pasažieriem, un bērniem līdz noteiktam vecumam jābūt izmantojamam bērnu sēdeklim vai atbilstošam drošības ierīcei.

Mobilie telefoni: Ir aizliegts vadīt automašīnu, lietojot mobilā telefona viedtālruni, ja tas nav iestatīts uz “hands-free” režīmu. Un ir daudz vēl dažādu nozīmīgu noteikumu.

Kas gaidāms drīzumā? 

Kā teikts CSN grozījumu komentārā, šie noteikumi nav pietiekami precizēti attiecībā uz gājējiem, velosipēdistiem un elektrisko skrejriteņu lietotājiem, kā arī invalīdu stāvvietu lietošanas karšu izmantošanu.

Turklāt CSN nav norādījis obligātos norādījumus ātrgaitas ceļu šķērsošanai. Papildu prasības ir noteiktas autovadītājiem, kuri izmanto ātrgaitas ceļu.

Iepriekš CSN norādīja, ka, ekspluatējot transportlīdzekļus pa ceļa zīmi Nr.552 (“Ātrgaitas ceļš”) norādīto ceļu, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajām automašīnām un kravas automašīnām, kuru svars nepārsniedz 7,5 tonnas, bija aizliegts pārsniegt. ātrumu 110 km/h.

Lasi vēl: Šeit ir vienkārša un ātra recepte garšīgiem un galvenais – sātīgiem dārzeņu salātiem

Lasi arī: Šīs nezāles aug visur, taču retais zina, ka peles no tām baidās kā no uguns. Augi, kas palīdzēs aizgaiņāt nešpetnos grauzējus

Autobusiem bija ierobežots ātrums līdz 100 km/h, savukārt vieglajām automašīnām un autobusiem, kas velk piekabes, kā arī kravas automašīnām, kuru svars pārsniedz 7,5 tonnas, ātrums bija ierobežots līdz 90 km/h.

Taču no 1. decembra līdz 1. martam visiem iepriekšminētajiem transportlīdzekļiem ir pienākums uzturēt ātrumu 90 km/h.

Tomēr ar to gan jaunumi nebeidzas – kas gaidāms vēl?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment