Sīpolu mizas dārzam: kā lietot, vai tās var kaitēt un kā izmantot pareizi

Sīpolu mizas var viegli aizstāt veikalā iegādātos mēslojumus, augšanas stimulatorus, insekticīdus un citus dārza apstrādes līdzekļus. Noskaidrosim, kāpēc tas ir noderīgi un kā to izmantot.

Sīpoli tiek pastāvīgi izmantoti kulinārijā: tos pievieno zupām, salātiem, pamatēdieniem un pat gatavo desertus. Tajā pašā laikā daudzas saimnieces bez vilcināšanās izmet no galvām nolobīto sauso ādu, tikai pirms Lieldienām noliekot to malā, lai krāsotu olas.

Tikmēr pieredzējušie dārznieki zina, cik dārzam noderīga ir sīpolu mizu izmantošana, un viņi to vāc visu gadu. Uzlējumus un novārījumus no tā var izmantot dažādiem mērķiem – no augsnes dezinfekcijas līdz augu imunitātes paaugstināšanai, no dārzeņu mēslošanas līdz cīņai ar kukaiņiem.

Kādas ir miziņas priekšrocības?

Sīpolu mizu uzlējums dārzam ir neaizstājams. Tas kompleksi iedarbojas uz stādījumiem, vienlaikus pasargājot tos no infekcijām, barojot un stiprinot imūnsistēmu. Tas spēj arī uzlabot augļu garšu, stimulējot tajos esošo cukuru uzkrāšanos. Turklāt šis produkts ir efektīvs arī kā augšanas stimulators – sēklas tajā pat iemērc pirms stādīšanas.

Sīpolu augšējās lapas satur daudz noderīgu vielu. Tās ir minerālvielas (kālijs, kalcijs, mazākos daudzumos sērs, bors, cinks, magnijs u.c.), vitamīni (galvenokārt B grupa, arī diezgan daudz askorbīnskābes) un pat pretmikrobu vielas (fitoncīdi). Tas viss kopā palielina produktivitāti un samazina nepieciešamību pēc iegādātām zālēm.

Sīpolu mizas jau sen ir kļuvušas par vienu no iecienītākajiem līdzekļiem dārza dobju un stādījumu kopšanai vasaras iedzīvotāju vidū. Papildus tam, ka šis produkts vienlaikus atrisina vairākas problēmas, tas ir arī bezmaksas, turklāt tas ir absolūti videi draudzīgs un drošs. Tajā nav toksīnu vai bīstamu ķīmisku vielu, un to viegli nomazgā nokrišņi. Ir augļi, kas apstrādāti ar šo uzlējumu, jūs varat nekavējoties, tikai noskalojiet tos zem tekoša ūdens.

Ja savāktā sīpolu miza tiks izmantota tuvākajā laikā, to var vienkārši ielikt lina maisiņā. Ja paredzama ilgstoša uzglabāšana, labāk to izžāvēt saulē. Gadījumos, kad sīpolam mizu nenoņem uzreiz, bet pēc tam, kad tas visu ziemu nogulējis kastītē, pirms lietošanas tā rūpīgi jāizpēta: ja zem sausajām zvīņām ir lipīga kārtiņa, visticamāk, to ietekmē tripši, un dārza laistīšanai neder.


Kā izmantot sīpolu mizas dārzā

Visbiežāk šī dārzeņa mizu izmanto kā mēslojumu. Un tas ir pilnīgi pamatots: uzlējums vai mulča no tā var aizstāt vairākas ķīmiskas vielas. Pateicoties lielajam mikro- un makroelementu komplektam, vitamīnu kompleksam un citām bioloģiski aktīvām vielām, šis mēslojums ir ļoti noderīgs dārzeņu un augļu stādījumos.

Dobes var ne tikai laistīt ar sīpolu uzlējumu, bet arī stādīšanas laikā ielikt sēnalas bedrēs, tās viegli apkaisot ar zemi. Tomēr tas attiecas tikai uz stādīšanu zemē: noteikti nav vērts pievienot atkritumus podos ar stādiem – tiem nebūs laika dot nekādu labumu (organiskās vielas augsnē nonāk diezgan lēni), bet tas var sākt pūt. un tādējādi piesaista kukaiņus.

Ko laistīt ar sīpolu mizām dārzā? Šāda barošana noderēs gandrīz visiem kultivētajiem augiem, bet visvairāk ar to iepriecinās naktsvijoļi (tomāti, baklažāni, paprika, kartupeļi), gurķi un cukini (arī cukini).

Šo mēslojumu var izmantot ik pēc divām nedēļām. Ja to darāt biežāk, sīpolu dezinficējošā iedarbība var iznīcināt ne tikai kaitīgās baktērijas, bet arī kaitēt labvēlīgajiem mikroorganismiem.

Padoms: ja augi ir cietuši stresu (sals, sausums, slimības, ilgstoši apmācies laiks), palīdzēs arī sīpolu uzlējums. Tajā esošie vitamīni palīdzēs tiem ātrāk atveseļoties un atkal augt, uzlabos ziedēšanu un veicinās aktīvāku fotosintēzi.

 

Leave a Comment