Zinātnieki sola nenormāli karstu vasaru: ārzemju sinoptiķi brīdina arī Latviju

Saskaņā ar Rietumu zinātnieku aprēķiniem 2024. gads var kļūt par karstāko gadu novērojumu vēsturē. Tas, kā norāda Globālā klimata un ekoloģijas institūts, ir ne tikai saistīts ar acīmredzamām negatīvām sekām, bet arī sola dažādus šķēršļus. Kas gaidāms?

Ko prognozē pētnieki

2023. gadā, kas kļuva par siltāko gadu kopš novērojumu sākuma, vidējā temperatūra uz Zemes paaugstinājās par 1,4 grādiem, salīdzinot ar pirmsindustriālo periodu.

Savukārt 2024. gadā, atsaucoties uz Rietumu meteorologiem, šis rādītājs var sasniegt 1,46 grādus. Tajā pašā laikā tiek prognozēts temperatūras pieauguma diapazons. Optimistiskākajā scenārijā pieaugums salīdzinājumā ar pirmsindustriālo periodu būs 1,3 grādi, bet pesimistiskākajā – 1,6 grādi.

Pēc zinātnieku domām, vidējās globālās temperatūras paaugstināšanos ietekmē fosilā kurināmā dedzināšana, kas palielina siltumnīcefekta gāzu daudzumu atmosfērā.

Viņi savās prognozēs pievērš uzmanību arī dabas parādībai El Ninjo, kas ir saistīta ar temperatūras svārstībām Klusā okeāna ekvatoriālajā ūdens slānī.

 

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes vecākā zinātnieka Maikla Makfadena (Michael McFadden), kura teikto citē Bloomberg, gaisa temperatūras paaugstināšanās pie planētas virsmas atpaliek no ūdens sasilšanas Klusā okeāna tropiskajā daļā.

Citiem vārdiem sakot, šis gads El Ninjo ietekmē var kļūt karstāks nekā iepriekšējais gads.

Lasi vēl: Svarīga informācija šīs Latvijas bankas klientiem: ”Nevarēs saņemt maksājumus uz savu bankas kontu”

Augsta temperatūra uz planētas maina ierasto klimatu un izraisa biežākus sausuma periodus, plūdus, mežu ugunsgrēkus un vētras, kā arī koraļļu rifu bojāeju, teikts publikācijā.

Bet kas sagaida mūs? Noskaidrosim lasot tālāk!

Leave a Comment