Ziemas ķiploku piebarošana pavasarī

Ķiploka audzēšanas posmos lielas cerības tiek liktas uz bagātīgas ražas iegūšanu. Lai rezultāts attaisnotu cerības, ir vajadzīgs jau laikus parūpēties par sējas materiāla kvalitāti un iegādāties kvalitatīvu mēslojumu.

Ziemas ķiploka piebarošana pavasarī ļauj ķiploka lociņiem uzaudzēt masu, kas radīs lielu ražu.

Piebarošanu veidi:
Atkarībā no pielietošanas veida izšķir sakņu un ārpussakņu piebarošanu.

➤ Sakņu piebarošanā tiek izmantots šķīdums, ko uzlej uz augsnes virsmu, lai barības vielas iekļūtu sakņu sistēmā.

➤ Ārpussakņu piebarošana – ātrs veids, kā piesātināt augu ar noderīgiem mikroelementiem. Lieta tāda, ka auga apsmidzināšanas procesā nepieciešamās vielas acumirklī tiek uzsūktas un augs ātrāk sāk augt.

Mēslojumu izmantošanā ieteicams veikt pamīšus sakņu un ārpussakņu piebarošanu. Kādā laikā un ar ko piebarot ķiploku?

Pirmā pavasara piebarošana

Ir svarīgi nepalaist garām pirmo piebarošanu. To vajag veikt uzreiz pēc tam, kad nokūst sniegts. Mēslojumu veic liešanas veidā. 1 ūdens spainī vajag izšķīdināt 1 ēdamkaroti urīnvielas. Uz vienu dobi, kuras izmērs ir 1 m2 būs vajadzīgi 2 litri šķīduma.

Stādus piebarot var arī ar īstu mēslu šķidrumu, kas iepriekš atšķaidīts ar ūdeni attiecībās 6:1. Tādu šķīdumu var izmantot arī turpmākajās ziemas ķiploka piebarošanās.

No organiskajiem mēslojumiem ļoti labi sevi attaisnojuši ir putnu mēsli. Ķiploka zobiņi uzreiz sāk augt. Bet ir viens bet! Ja ķiploks domāts ilgstošai uzglabāšanai, tad svaigu putnu mēslu lietošana nav ieteicama. Pirmkārt, tie var augu apdedzināt, otrkārt, zobiņi kļūst maigi un slikti uzglabājas.

Ir svarīgi nepārspīlēt un neuzlikt pārāk lielu slāpekli saturoša mēslojuma daudzumu. Pārlieku liels slāpekļa daudzums ietekmē ātru zaļās masas audzēšanu, bet novērš ķiploka daiviņu attīstību.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment