Volkswagen samazina 2024. gada prognozes, jo automobiļu pieprasījums sarūk

Volkswagen piektdien jau otro reizi mazāk nekā trīs mēnešu laikā samazināja gada prognozes, norādot uz vājākiem, nekā gaidīts, rezultātiem vieglo automobiļu nodaļā, jo spiediens uz Eiropas lielāko autoražotāju turpina pieaugt.

Šī ir jaunākā Vācijas autobūves gigantu prognožu samazināšana, jo iepriekš šomēnes gan Mercedes-Benz, gan BMW samazināja savas gada prognozes sakarā ar pieprasījuma samazināšanos Ķīnā, kas ir pasaulē lielākais automobiļu tirgus.
Tas notiek arī divas dienas pēc tam, kad Volkswagen uzsāka izšķirošas sarunas ar Vācijas ietekmīgāko arodbiedrību IG Metall par atalgojumu un darba vietu aizsardzību, kura rezultātā varētu tikt slēgtas pirmās Vācijas rūpnīcas autoražotāja vēsturē.

Lasi arī: Apvienoto autobūves darbinieku arodbiedrība aicina Stellantis darbiniekus atļaut streiku un apsūdz autoražotāju līguma pārkāpšanā 

Tagad Volkswagen sagaida, ka peļņas norma 2024. gadā būs aptuveni 5,6 %, kas ir zemāka nekā iepriekš prognozētie 6,5-7 % un zemāka par LSEG aplēsēm 6,5 %, savukārt pārdošanas apjoms samazināsies par 0,7 % līdz 320 miljardiem eiro (356,7 miljardiem ASV dolāru), jo sākotnēji uzņēmums bija paredzējis pieaugumu līdz 5 %.

Volkswagen paziņoja, ka samazina savu prognozi, “ņemot vērā sarežģīto tirgus vidi un notikumu attīstību, kas neatbilda sākotnējām prognozēm, jo īpaši zīmolos Volkswagen vieglie automobiļi, Volkswagen komerctransports un Tech. Components”.

Vācijas autoražotājs, kuram pieder lielākā daļa Porsche AG un kravas automobiļu gigants Traton arī samazināja savas prognozes par globālajām piegādēm līdz aptuveni 9 miljoniem, salīdzinot ar iepriekš prognozēto pieaugumu līdz 3 % no 9,24 miljoniem transportlīdzekļu 2023. gadā.

Frankfurtē kotēto Volkswagen un Porsche SE akciju vērtība samazinājās attiecīgi par 0,7 % un 1,6 %.

Globālās ekonomikas lejupslīde ir skārusi uz eksportu orientēto Vācijas ekonomiku laikā, kad sāpīgais kvalificēta darbaspēka trūkums, kā arī augstās enerģijas cenas un lētāki konkurenti Āzijā jau ir palielinājuši spiedienu uz vietējiem rūpniecības smagsvariem, tostarp Thyssenkrupp  un BASF.

Problēmas ir arī apšaubījušas Vācijas pārbaudīto modeli, kas paredz vienprātīgas attiecības ar spēcīgajām arodbiedrībām, kas tiek uzskatītas par priekšrocību pieprasījuma pieauguma laikā, bet kļūst par sava veida apgrūtinājumu, kad izmaksu pieaugums pārsniedz algu prognozes.
Automobiļu rūpniecības liktenis un Ķīnas spiediens ir globālas problēmas, kas skar Eiropas autobūves eliti, kura cīnās, lai saglabātu rūpnīcu darbību ar pilnu jaudu.

 

Leave a Comment