Viss par e – sportu

Kas ir e-sports?

Esam droši, ka esat bieži dzirdējuši vai lasījuši par e-sportu, bet iespējams līdz galam neesat izpratuši, kas tas ir. E-sports ir elektroniskie sporta veidi. Tās ir organizētas spēļu sacensības dažādās līgās, kurās komandas un spēlētāji cīnās par uzvaru. Ir pat izveidoti īpaši e-sporta totalizatori, kurus noteikti ir vērts apmeklēt, lai gūtu neaizmirstamu pieredzi.

Pamatprincips e-sportam ir gluži tāds pats kā jebkurā sportā. Proti, labākie spēlētāji sacenšas, lai kļūtu par labākajiem un uzvarētu savā iecienītajā spēlē. Turklāt gluži tāpat kā citos sporta veidos, tad arī šajā spēlētājiem ir gan sponsori un treneri, gan sava komanda un treniņu grafiki. Spēlētāji cītīgi trenējas un izstrādā dažādas stratēģijas, kas varētu aizvest tos uz uzvaru. Viņi piedzīvo gan neveiksmes, gan priecājas par uzvarām.

Pēdējos gados e-sporta nozare vairāk nekā agrāk ir kļuvusi daudz profesionālāka, izsmalcinātāka un plašāk izplatīta visā pasaulē. Tāpēc arvien vairāk iespējams uzzināt detalizētu informāciju par to.

Gluži tāpat kā citos sporta veidos, arī e-sportā uzvarētāju komandas vai individuālie spēlētāji var saņemt miljoniem vērtu naudas balvu vai arī papildus finansējumu no sponsoriem un atbalstītājiem.

Tiek minēts, ka līdz šim gadam visā pasaulē e-sportā piedalījušies 557 miljoni cilvēku. Izklausās neticami, bet fakts! Turklāt, ja arī jūsu bērnam patīk videospēles, tad mums jāsaka, ka no spēlēšanas ir ne tikai milzīgs kognitīvais ieguvums, bet arī e-sports, jo konkurētspējīgas spēles ir tikai viens no daudzajiem veidiem, kā bērni var nopelnīt naudu, nodarbojoties ar saviem tehnoloģiju hobijiem. Jums noteikti jāzina, ka daži no veiksmīgākajiem profesionālajiem spēlētājiem mūsdienās ir tieši bērni un pusaudži. Tas nozīmē, ka visi aizspriedumi, kas saistās ar mūsdienu bērnu un pusaudžu pārlieku lielās sēdēšanas pie dažādām viedierīcēm, var būs arī nepamatoti.

Cik ienesīgs var būt e-sports?

Neapšaubāmi e-sports ir ļoti strauji augoša nozare gan popularitātes, gan naudas ziņā. 2017. gadā e-sporta ieņēmumi visā pasaulē bija gandrīz 565 miljonu sterliņu mārciņu apmērā. Saskaņā ar apkopotajiem datiem 2021. gadā pasaules e-sporta tirgus tika novērtēts vairāk nekā miljarda ASV dolāru apmērā. Turklāt salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu tas ir palielinājies vairāk nekā uz pusi. Viennozīmīgi varam apgalvot, ka e-sports ir kļuvis par patiešām ienesīgu mūsdienu biznesu!

Vai e-sports ir domāts tikai nūģiem?

Vēl ne tik senā pagātnē par e-sportu tika runāts ar ļoti lieliem aizspriedumiem, bet lēnām tas sāk mainīties! Skots Džilindžems (Scott Gillingham) to ir ļoti labi pateicis kādā no intervijām:

“Pastāv zināms aizspriedums, ka spēlētājs sēž mājās pagrabā, spēlē spēles un nav sabiedrisks, taču tā nav taisnība. Tādi pasākumi kā EGX parāda, ka spēlētāji ir ļoti sabiedriski. Viņi ir tiešsaistē, viņi ieraksta, runājas viens ar otru, izmantojot austiņas, viņi straumē to, ko viņi dara, izmantojot Twitch, kopā ar savu kopienu, un viņi ierodas uz tādiem lieliem pasākumiem kā EGX.”

Mūsuprāt, izlasot šo S. Džilindžema teikto ikvienam kļūst skaidrs, ka e-sporta spēlētāji un cienītāji noteikti nav pielīdzināmi nūģiem.

Kā var sākt nodarboties ar e-sportu?

Ja esat zinātkārs cilvēks, kas vēlas izmēģināt un iemācīties ko jaunu, tad uzsākt karjeru e-sportā jums varētu būt daudz vieglāk, nekā jūs pats domājat. Kā skaidrojis ESL UK izpilddirektors Džeimss Dīns:

” Ja esi spēlētājs, tu esi spēlētājs. Ja vēlies uzlabot savu spēli un piedalīties sacensībās, tad vari to darīt. Ja esi patiešām lielisks un daudz trenējies, tu vari atrasties uz lielās skatuves un laimēt miljonu dolāru. Un tas lielā mērā ir pieejams ikvienam. Runa ir par to, lai ikvienam būtu iespēja darīt jebko.”

Ir zināms, ka lielākā daļa profesionālo spēlētāju profesionālās spēlēs ir iesaistījušies, sākot spēlēt neregulāri. Vispirms viņi pievienojas kādai komandai, tad sāk spēlēt nopietnāk – pievienojas kādai organizācijai un cenšas sasniegt augstākus līmeņus.

Citas karjeras iespējas e-sportā

Tomēr jāzina, ka e-sports nav tikai spēļu spēlēšana. Šajā nozarē ir arī citas pieejamās karjeras iespējas. Proti, nepārtraukti tiem ir meklēti daudzi citi aizkulišu talanti. Kā, piemēram, cilvēki, kas nodarbojas ar producēšanu, līgas operācijām, mārketingu vai pasākumu vadību.

Tāpat kā citos sporta veidos, arī e-sportā ir maz ticams, ka spēlētājam būs ilgtermiņa karjera, spēlējot spēles. Daudzi profesionāli spēlētāji pēc dažiem gadiem beidz šo karjeru vai pāriet uz citām profesijām.

Traumas e-sportā ir tikpat liela problēma kā citās profesionālajās sporta aktivitātēs. Jūs noteikti brīnīsieties, kādas traumas var iegūt e-sportā. Problēma var būt pārlieku liela pārslodze. Karpālā kanāla sindroms, tenisa elkonis, atkārtota sasprindzinājuma traumas un kakla sāpes ir tikai dažas no problēmām.

E-sporta nākotne

E-sporta nākotne tiek prognozēta patiešām perspektīva. E-sporta līdzjutēju skaits pieaug, kā arī arvien vairāk cilvēku iesaistās sacensību spēlēs.

Mainās arī tehnoloģijas. Virtuālās realitātes parādīšanās ir radījusi dažas interesantas pārmaiņas sacensību spēlēs, kas noteikti paspilgtina gan spēlētāju, gan skatītāju izjūtas un azartu.

Virtuālā realitāte e-sportā

Oculus, Intel un ESL nesen apvienoja savus spēkus, lai Intel Extreme Masters 2018 ietvaros izveidotu VR Challenger League, kas ir pasaulē vadošā VR e-sporta līga.

 

Spēlētājus var redzēt sacenšamies vairākās virtuālās realitātes spēlēs, kurās darbības ir daudz reālākas, īstākas – līdz ar to arī daudz aizraujošākas. Spēlētāji ne tikai veic kustības spēlē, bet arī sazinās ar savu komandu, izmantojot roku signālus, balss komandas un citus palīglīdzekļus.

 

Leave a Comment