Vingrojumi sēdoša darba darītājiem. Palīdz pret pleca locītavas artrītu!

Profilakse nav mazsvarīga
Pat tiem, kuri nekādas pleca locītavas artrīta pazīmes sev nemana, taču vismaz viens no minētajiem punktiem uz viņiem attiecas un tāpēc ir piederīgi riska grupai, vajadzētu laikus parūpēties par profilaksi.

Vingrojumi “birokrātiem”
Visiem sēdošā darba darītājiem plecu locītavu profilakses nolūkā ik pēc pusotras stundas vēlams izpildīt šādus vingrojumus.

* Sēžot uz krēsla, ar rokām satver elkoņu paliktņus. Krūtis izvirza uz priekšu, nedaudz noliecas un ar zodu pastiepjas uz priekšu. Tad atgriežas sākumstāvoklī.

* Apsēžas uz krēsla maliņas, pieliecas pie galda virsmas, rokas ar pirkstiem uz iekšpusi atbalsta pret galda malu.

Muguru izliec, kaklu pastiepj uz priekšu un, skatoties taisni acu līmenī, pastiepjas. Pēc tam atgriežas sākumstāvoklī.

Katru vingrojumu izpilda 5–10 reizes.

Būtībā ar šiem pāris vienkāršajiem vingrojumiem pilnīgi pietiek, lai izkustinātu plecus un lāpstiņas, stimulētu asinsriti, novērstu nogulsnēšanās procesus skrimšļos un muskuļaudos. Bet, kas attiecas uz visu pārējo, ieteikums viens: jāievēro mērenība – uzturā jāierobežo dzīvnieku izcelsmes tauki, kūpinājumi, sālījumi, dažādi gāzēti dzērieni un saldinātie vīni. Jāģērbjas atbilstīgi laika apstākļiem un, protams, mazāk jānervozē.

Bija artrīts – nav artrīta!
Gadījumā ja kaite jau piemetusies, lieliem pārdzīvojumiem nav pamata: tā labi padodas ārstēšanai, tikai jāgrib to darīt. Tāpēc obligāti jāvēršas pie ārsta, iespējami precīzāk jāizklāsta savas sūdzības un jāmēģina atcerēties, kas tieši varēja slimību izprovocēt, – tas viss palīdzēs precīzāk noteikt diagnozi un iespējamās ārstēšanas variantu.

Diemžēl medikamenti, kurus izmanto artrīta ārstēšanai (lielākoties tie ir nesteroīdie pretiekaisuma preparāti), nereti kaitīgi iedarbojas uz kuņģi, zarnu traktu, aknām un nierēm. Ja ar šiem orgāniem problēmu nav un tie ir veseli – viss kārtībā. Bet, ja ir, tas noteikti jāpasaka ārstam.

Masāža un ārstnieciskā vingrošana
Viens no artrīta ārstēšanas veidiem ir ārstnieciskā vingrošana, un plecu locītavai ir savs īpašais komplekss.
Sākumstāvoklis: stāvus, kājas plecu platumā.

* Rokas paceļ uz augšu, pirkstus saāķē, tad pastiepjas uz augšu un aizmuguri, izliecot muguru kā loku. Tad lēnām atgriežas sākuma pozīcijā.

* Kreiso roku saliec elkonī un ar plaukstu uz augšu aizliek aiz muguras. Labo paceļ uz augšu un aizliek aiz pleca. Cenšas saāķēt abu roku pirkstus un noliecas uz priekšu iespējami zemāk. Vingrojumu atkārto, mainot roku stāvokli.

* Rokas izstiepj uz priekšu (ar plaukstām pret grīdu) un ar spēku tās izpleš uz sāniem.

Katru vingrojumu atkārto 10–12 reižu. Izpildot vingrojumus, jāņem vērā, ka:

* viss jādara lēnām, bez asām kustībām;

* kustības izpilda, līdz parādās vieglas sāpju sajūtas, ne ilgāk;

* vingrojumu laikā nedrīkst aizturēt elpu.

Viena no visefektīvākajām pleca locītavas artrīta ārstēšanas metodēm ir masāža, tāpēc ieteicams apmeklēt manuālo terapeitu. Tikai iepriekš noteikti jākonsultējas ar ārstu, jo ne visi pacientiem pieļaujama manuālā terapija.

Leave a Comment