VID publisko visbiežāk pieļautās kļūdas pildot deklarācijas, dēļ kurām var neizmaksāt pārmaksātos nodokļus

Jau marta sākumā VID sāka saņemt simtiem deklarāciju un jau ir sākta pārmaksāto nodokļu atmaksa Latvijas iedzīvotājiem. VID publiskoja visbiežāk pieļautās kļūdas pildot gada deklarāciju. 

Neraugoties uz VID sniegtajiem paskaidrojumiem, daudzas fiziskas personas turpina pieļaut tādas pašas kļūdas, aizpildot GID. Šīs kļūdas bieži atkārtojas.

Lūk, visbiežāk pieļautās kļūdas:

Šai deklarācijai pievienotie dokumenti ir par izdevumiem, kas veikti 2021. gadā. Nākamā gada deklarācijai jāpievieno tikai izdevumi, kas veikti 2022. gadā;

Deklarācijā par izdevumiem, ieskaitot ģimenes locekļus (bērnus), jāaizpilda tikai viens D4 pielikums. Iesniedzot GID, par katru personu ir jāaizpilda atsevišķs D4 pielikums par attaisnoto izdevumu (čeku) deklarēšanu.

Medikamentu un medicīniskā aprīkojuma (piemēram, brilles) čeki ir iekļauti nodokļu deklarācijā, taču šie izdevumi nav attiecināmi uz nodokļu atskaitījumiem vai atmaksu.

 

Izdevumu deklarācijā summas, kuras pilnībā vai daļēji ir kompensējis apdrošinātājs, darba devējs vai citi, var neiekļaut kā pamatotus izdevumus, jo tas radītu nodokļu pārmaksu.

Lasi vēl: 14. marts: trijām zodiaka zīmēm sāksies lielu pārmaiņu periods un ir gaidāmi dažādi izaicinājumi

Deklarācijā iekļaujam pamatotos izdevumus dzīvības apdrošināšanai ar līdzekļu uzkrāšanu (ar apdrošināšanas sabiedrību, kas nav reģistrēta Latvijā). Mums tikai jāpievieno maksājuma uzdevums vai apdrošināšanas kompānijas izraksts. Iesniedzot GID, jāpievieno abi dokumenti – izziņa un maksājuma uzdevums.

 

COMMENTS

Leave a Comment