VID pavisam nesen atklāja kā patiesībā seko līdzi jūsu darījumiem kontā un jūsu līdzekļiem maciņā

Persona, uz kuru attiecas likums, iesniegs Finanšu izlūkošanas birojam sliekšņa deklarāciju, ja: Ja klients veic skaidras naudas darījumu par vairāk nekā 7000 eiro.

Ja klients nosūta vai saņem pārrobežu maksājumus vairāk nekā 500 000 eiro apmērā. Ja dzīvības apdrošināšanas segums vai atpirkšanas summa ir 100 000 eiro vai vairāk.

Ja klients pērk vai pārdod ārvalstu valūtu skaidrā naudā, ja darījuma vērtība ir lielāka par 5000 eiro. No klienta interaktīvā izložu un azartspēļu konta tiek veikti darījumi vairāk nekā 2000 eiro apmērā.

Mākslas darbu un senlietu, kuru vērtība ir 50 000 eiro vai vairāk, izplatīšanas darījumi. Mantinieks, iesniedzot mantotās mantas sarakstu, uzskaita nereģistrējamu kustamo mantu (tai skaitā skaidru naudu), kuras vērtība pārsniedz 15 000 eiro.

Dāvanas no tuviniekiem. Dāvanas (sūtījumi) netiks apliktas ar nodokļiem, ja dāvinātājam un saņēmējam ir ģimenes saikne no laulības vai līdz trešajai radniecības pakāpei (piemēram, bērni, brāļi un māsas, vecāki, mazbērni, vecvecāki, brāļadēli, onkuļi un tantes).

Savukārt, ja pārskaitījumu kopējā vērtība attiecīgajā gadā pārsniedz 10 000 eiro vai kopā ar citiem ar nodokli neapliekamiem ienākumiem pārsniedz šo slieksni, saņēmējam savā gada deklarācijā šie ienākumi ir jāatzīst par neapliekamiem. Līdz ar to nodokļu maksājums nav jāveic, bet gan saņemtie līdzekļi ir atbilstoši jādeklarē.

 

Par ienākumiem VID neuzskata:

Viena aizdevēja izsniegto aizdevumu (arī vairāku aizdevumu summu), kas nepārsniedz 1500 eiro;

Aizdevumu, kas izsniegts fiziskajai personai, tās laulātajam vai ar to radniecībā esošām personām līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, lai tā segtu ārstniecības izdevumus vai izglītības izdevumus, ja aizdevums saņemts bezskaidras naudas norēķinu veidā.

Aizdevumus, kurus fiziskajai personai izsniegusi persona, ar kuru to saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Lasi vēl: Aizsaulē devies ievērojams aktieris ar milzīgu pieredzi šajā jomā; viņu pat godināja elitāri cilvēki

Dāvanas no ”svešiem cilvēkiem”

Dāvanas no paša mantas. Naudas pārskaitījumi starp personām, kuras nav cieši saistītas, piemēram, partneri, saderinātie, māsīcas, krustvecāki, attālāki radinieki, draugi, tiek aplikti ar progresīvo ienākuma nodokli, ja summa pārsniedz 1425 eiro gadā no vienas personas.

Par šo dāvanu ir jānorāda gada ienākumu deklarācijā, kas jāiesniedz laikā no 1. marta līdz nākamā gada 1. jūnijam. Ja fiziskās personas ienākumi gadā pārsniedz 78 100 eiro, deklarācija jāiesniedz laikā no 1.aprīļa līdz 1.jūlijam.

 

Leave a Comment