Vētras maija mēnesī: kuras dienas būs nelabvēlīgas un kā sevi pasargāt? Par to pastāstīja eksperti

2024. gada sākumā Zinātņu akadēmijas Kosmosa pētniecības institūta un Saules un zemes fizikas institūta zinātnieki brīdināja, ka šogad būs daudz vētru.

Saskaņā ar prognozēm maksimālā Saules aktivitāte un attiecīgi magnētiskās vētras būs maijā un jūnijā, bet pēc tam pakāpeniski samazināsies. Neskatoties uz to, ka magnētiskās vētras parasti nerada īpaši nopietnas briesmas, tās var sarežģīt dzīvi tiem, kam ir veselības problēmas.

Mēs tev pastāstīsim, kuros maija datumos gaidāmas magnētiskās vētras un kā no laikapstākļiem atkarīgi cilvēki var tām sagatavoties.

Kas ir magnētiskā vētra

Ap Zemi atrodas neredzams apvalks – magnetosfēra, kas aizsargā planētu no saules starojuma. No kosmosa to ietekmē Saules vēja plūsma – tā sauktās jonizētās daļiņas, kas pastāvīgi lido prom no Saules ar milzīgu ātrumu, sasniedzot 400 kilometrus sekundē.

Parasti saules vēja spiediena spēks un Zemes magnētiskā apvalka spiediens ir vienādi.

 

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

 

Taču, kad uz Saules notiek uzliesmojumi, saules vēja ātrums palielinās, mainās spiediena līdzsvars, magnetosfēra it kā saspiežas virs Zemes un tajā sāk mainīties strāvas stiprums. Šo Zemes magnētiskā lauka traucējumu speciālisti arī sauc par magnētisko vētru.

Lasi vēl: 3 zodiaka pārstāvji, kuriem ir visspēcīgākā aizsardzība no saviem senčiem; ļaunums jums netiks klāt

Vairāku jaunu zvaigžņu uzliesmojumi ir tik spēcīgi, ka varētu iznīcināt savu planētu atmosfēru. Saules aktivitāte ir mazāka, bet tomēr tā var negatīvi ietekmēt navigācijas iekārtu, lidmašīnu, energosistēmu un sakaru darbību.

Magnētisko vētru grafiks maijā

2024. gada pavasarī Saules aktivitāte, pēc ekspertu uzskata, pietuvojās pēdējo piecu gadu maksimumam, sasniedzot kulmināciju maijā un jūnija. Maijā, pēc provizoriskām prognozēm, sastapsimies uzreiz ar vairākām dažādas intensitātes magnētiskajām vētrām.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment