Vasara mums visiem sniegs pārsteigumu: meteorologi ir sagatavojuši jaunu prognozi

Maijs daudziem iedzīvotājiem nav atnesis maigus laika apstākļus. Jau no paša mēneša sākuma valstī regulāri tika izsludināti brīdinājumi par vētrām, naktīs bija sals, dažādos reģionos reģistrēta krusa un snigšana.

Mūsu senčiem šādi mainīgi un daļēji bargi laikapstākļi maijā nebija pārsteigums. Jau kopš seniem laikiem maijs tika uzskatīts par sarežģītu mēnesi, kad laikapstākļi var mainīties no siltuma līdz salam un pat sniegam. Ir daudz pareģojumu, kas vēsta, ko sola maija laikapstākļi.

Par svarīgāko pareģojumu šim mēnesim var uzskatīt frāzi “Maijs auksts – maizes gads”. Tika uzskatīts, ka, ja pavasara pēdējais mēnesis ir auksts – maizes raža būs bagāta.

Turklāt ticēja, ka arī biežās lietavas un miglas liecina par tuvojošos ražīgo vasaru. Mitrs maijs solīja sausu jūniju. Savukārt maija krusa liecināja par bagātīgu krusu, kas būs vasarā.

 

Lasi vēl: Zinātnieki neklusē un atklāj, kura asins grupa ir vispievilcīgāka ērcēm; tās nekavējoties jums lips klāt!

Mūsu senči zināja laikapstākļu zīmes burtiski pa dienām. Viņi ticēja, ka, ja 1. maijs ir silts, mēneša beigās gaidāms auksts laiks – un otrādi. Interesanti, pareizi?

Bet ko Latvija sagaidīs? 

Sinoptiķi norāda, ka prognozēt laikapstākļus vairākus mēnešus uz priekšu Eiropā ir sarežģīti. Tomēr citviet pasaulē, piemēram, tropiskajos reģionos, iepriekšējie pētījumi un zināmas likumsakarības ļauj sagatavot sezonas prognozes ar lielāku uzticamību nekā Eiropā.

Lasi vēl: Zodiaka zīmes, kurām ir ĻOTI spēcīgi sargeņģeli, kuri atbalstīs jebkurā jūsu problēmā!

Jūnija pirmais mēnesis visumā tiks prognozēts ar augstāku gaisa temperatūru nekā parasti. Tas norāda uz iespējamām karstām dienām, it īpaši mēneša otro pusē. Tomēr ir arī periodi, kad var dominēt vēsās gaisa masas, un gaisa temperatūra varētu būt zemāka par normu.

Prognozēts, ka jūnijā Eiropas ziemeļu reģionos būs paaugstināts atmosfēras spiediens, bet ciklonu aktivitāte biežāk skars Eiropas rietumu, centrālos rajonus un Vidusjūras reģionu.

 

Leave a Comment