VARAM aicina Jūrmalas domi sniegt skaidrojumu par bibliotēku likvidēšanu Jūrmalā

Bulduru bibliotēkas lasītāji 2022.gada 21.septembrī saņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstītības ministrijas (VARAM) vēstuli, kurā Jūrmalas domei lūgts līdz 3.oktobrim sniegt skaidrojumu par lēmumu slēgt Asaru bibliotēku un pārcelt (faktiski – slēgt) Bulduru bibliotēku.

Vienlaikus Bulduru bibliotēkas lasītāji nosūtījuši atklātu vēstuli visām partijām un partiju apvienībām, kuru pārstāvji Jūrmalas domē balsoja par bibliotēku slēgšanu, aicinot mudināt savus pārstāvjus Jūrmalas domē mainīt nostāju, kas Jūrmalā turpina gadiem ilgušo bibliotēku noplicināšanas darbu, apturēt pieņemto lēmumu un kopā ar Latvijas bibliotēku jomas profesionāļiem un sadarbības partneriem izveidot darba grupu kultūrai un sabiedrībai labvēlīgākā risinājuma rašanai.

VARAM savā vēstulē norāda, ka pašvaldību kā atsevišķu valsts pārvaldes sastāvdaļu darbības jēga ir tai uzticēto autonomo valsts pārvaldes funkciju izpilde tādā veidā, kas pēc iespējas atbilst pašvaldību vietējiem apstākļiem un konkrētās pašvaldības iedzīvotāju interesēm. “Konkrētajā gadījumā ministrijai ir radušās objektīvas šaubas par to, vai pašvaldības domes lēmums Nr. 384 atbilst pašvaldības vietējiem apstākļiem un pašvaldības iedzīvotāju interesēm,” teikts VARAM vēstulē. Tāpat vēstulē apšaubīts pašvaldības secinājums, ka Asaru bibliotēkas un Bulduru bibliotēkas uzturēšana ir finansiāli neizdevīga, kā arī lūgts informēt, vai Jūrmalas dome plāno atbilstoši Latvijas Nacionālās bibliotēkas ierosinājumam veidot darba grupu.

Savukārt iepriekš – 2022.gada 19.septembrī – Bulduru bibliotēkas lasītāji izplatīja atklātu vēstuli partijām un partiju apvienībām, kuru pārstāvji Jūrmalas domē balsoja par bibliotēku slēgšanu – Latvijas Zaļajai partijai, Politisko partiju apvienībai “Apvienotais saraksts”, Zaļo un Zemnieku savienībai, Sociāldemokrātiskajai partijai “Saskaņa”. “Mēs lūdzam jūs iestāties par gara gaismu, cieņu pret literatūru, grāmatām, bibliotēkām un iedzīvotājiem, kuriem šobrīd Jūrmalā tiek atņemti būtiski kultūras, izglītības un apkaimes kopienu centri. Jebkurš ietaupījums uz kultūras rēķina ir trieciens sabiedrības garam un dvēselei. Likvidējot Asaru bibliotēku un izliekot Bulduru bibliotēku no telpām un tādējādi to faktiski iznīcinot, tieši tādu triecienu saņemtu Jūrmalas iedzīvotāji, it īpaši Jūrmalas iedzīvotāju mazturīgākā daļa, kas nevar ikdienā iegādāties daudz grāmatu,” rakstīts vēstulē partijām. Jāuzsver, ka apkures sadārdzinājums skars absolūti visus iedzīvotājus, un iespējams, ka bibliotēkas šoziem būs viena no retajām vietām, kur iedzīvotājiem uzturēties siltumā.

Jau iepriekš informēts, ka Jūrmalas iedzīvotāji savākuši ap 1200 parakstus pret Asaru un Bulduru bibliotēkas likvidēšanu, piketējuši un turpina plašas pilsoniskas aktivitātes par divu bibliotēku saglabāšanu Jūrmalā. Vienlaikus Jūrmalas Centrālā bibliotēka paziņojusi, ka Asaru bibliotēka un Bulduru bibliotēka no 1.oktobra apmeklētājiem tiks slēgta. Līdz ar to 30.septembris būs pēdējā diena, kad lasītāji varēs apmeklēt abas bibliotēkas.

Leave a Comment