Ārlietu ministrs: Krievijai jāuzņemas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem

2022.gada 23.septembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas 77. sesijas laikā Ņujorkā tikās ar Eiropas Padomes ģenerālsekretāri Mariju Peičinoviču Buriču (Marija Pejčinović Burić). Amatpersonas pārrunāja gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Padomes Ministru komitejā un tās prioritātes.

Sarunā E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka šobrīd Latvija aktīvi gatavojas prezidentūrai Eiropas Padomes Ministru komitejā, kas notiks laikā no 2023.gada maija līdz novembrim. Latvijas galvenie uzdevumi būs stiprināt Eiropas Padomes vērtības un principus, kā arī turpināt īstenot organizācijas prioritātes.

Ministrs pauda pārliecību, ka šobrīd ir jāstrādā Eiropas Padomes efektivitātes uzlabošanā, lai tā spētu pielāgoties esošajai ģeopolitiskajai situācijai Eiropā. “Latvijas prezidentūra fokusēsies uz Eiropas Padomes darbības uzlabošanu, padarot to pārredzamāku un atvērtāku sabiedrībai,” uzsvēra E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs izteica atbalstu Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) darbam. Vienlaikus viņš teica, ka ir svarīgi panākt, lai ECT spriedumu izpilde tiktu nodrošināta ne tikai Eiropas Padomes dalībvalstīs, bet arī Krievijā, kas šī gada 16.martā tika izslēgta no organizācijas.

Sarunu partneri pārrunāja Krievijas iebrukumu Ukrainā. Ārlietu ministrs uzsvēra, ka Krievijai jāuzņemas pilna juridiskā un finansiālā atbildība par Ukrainā pastrādātajiem noziegumiem, tai skaitā agresijas noziegumiem. “Latvija atbalsta Ukrainas centienus veidot mehānismu Krievijas starptautiskās atbildības nodrošināšanai un radīto zaudējumu kompensēšanai. Mums ir svarīgs Ukrainas viedoklis šajā jautājumā,” teica E. Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs ielūdza Eiropas Padomes ģenerālsekretāri apmeklēt Latviju.

Leave a Comment