Valdība pēc Lieldienām vienosies par šādu pabalstu: ”Kuram tas pienāksies?”

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (Jaunā konservatīvā partija) nākamnedēļ valdību veidojošo politisko partiju koalīciju iepazīstinās ar priekšlikumiem pasākumiem maznodrošināto Latvijas iedzīvotāju atbalstam.

No pašreizējām diskusijām izriet, ka politiķiem nāksies principiāli vienoties, kā atbalstīt seniorus – izmaksāt vēl vienu vienreizēju pabalstu, veikt indeksāciju divas reizes gadā vai agrāk nekā rudenī vai arī realizēt ideju par tā saukto trīspadsmito pensiju.

Ministrs: visiem maksāt vairs nevaram

Labklājības ministrs Gatis Eglītis apliecina, ka ir saņēmis uzdevumu no valdības vadītāja Krišjāņa Kariņa – sagatavot priekšlikumus atbalsta pasākumiem, lai mazinātu “sitienu” pa iedzīvotāju maciņiem cenu pieauguma dēļ. “Vasaras un rudens mēnešos cenu pieaugums būs vēl redzamāks,” Latvijas Radio raidījumā “Krustpunkti” sacīja labklājības ministrs. Viņam premjera uzstādījums ir skaidrs, un jau nākamnedēļ, uzreiz pēc Lieldienām, ministrs koalīcijas sanāksmē informēs kolēģus no citiem politiskajiem spēkiem par Labklājības ministrijas priekšlikumiem.

Runājot jau konkrētāk par priekšlikumiem, ministrs atzina, ka pašlaik vairs nav iespējams maksāt universālus pabalstus, tas ir, visiem vienādus, neatkarīgi no pensionāra vai ģimenes finansiālās situācijas. “Mēs to nevaram pašlaik atļauties,” teica ministrs. “Finansiāli nevaram atļauties šādu politiku. Atbalstam jābūt mērķētam uz tām iedzīvotāju grupām, kuras cenu pieaugums ietekmē vissmagāk.”

Pabalsts maznodrošinātiem senioriem

Šā gada maijā beigsies visi līdzšinējie atbalsta pasākumi ģimenēm ar bērniem un senioriem – gan vakcinēto senioru atbalsts, gan pabalsts saistībā ar elektroenerģijas cenu kāpumu. Tomēr cenas ir būtiski kāpušas un, visticamāk, kāps vēl. “Mūsu plāns ir ieviest vairākus atbalsta pasākumus gada otrajā pusē konkrētām mērķgrupām, kurām nepieciešams atbalsts,” teica Gatis Eglītis. Vecuma pensijas un invaliditātes pensijas ir zemas, tāpēc viens no piedāvājumiem ir ātrāka pensiju indeksācija šajā gadā. Taču otrs – jau konkrētāks piedāvājums ir, izmantojot maznodrošinātās personas vai trūcīgas personas slieksni, piešķirt vienreizēju pabalstu.

“Es pašlaik runāju tikai kā par ideju, kā piemēru, bet tas varētu būt 200 eiro maksājums iedzīvotājiem, kuru pensijas nepārsniedz 436 eiro,” teica ministrs, raksta neatkariga.nra.lv

Lasi vēl: Latvijas Valsts prezidents Egils Levits devies uz Ukrainu, lai tiktos ar Zelenski; lūk, pirmās fotogrāfijas!

Tieši šāds pensijas apmērs kā ienākumu līmenis, lai varētu saņemt pabalstu, pašlaik izvēlēts saistībā ar minimālā ienākuma līmeni valstī jeb maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Pašlaik maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnim noteikts maksimālais apmērs. To katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Labklājības ministrs arī sacīja, ka nākamgad tiks palielināti minimālo ienākumu sliekšņi un turpmāk tas tiks darīts reizi gadā, nevis trīs gados. Tas attiektos uz minimālajām vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijām, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, garantēto minimālo ienākumu slieksni, trūcīgo un maznodrošināto mājsaimniecību ienākumiem.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment