Vai košļājamā gumija tiešām tik laba? Ir veselīgākas alternatīvas


Katrs ražotājs savu produkciju visādi slavē, un izņēmums nav arī košļājamā gumija. Vai tā tiešām tik laba, kā tiek apgalvots?

Pirmkārt, košļāt gumiju tukšā dūšā vai darīt to ilgāk par 10–15 minūtēm ir kaitīgi kuņģim. Bet tie, kas sirgst ar gastrītu vai citām kuņģa-zarnu trakta kaitēm, košļāt gumiju kategoriski nedrīkst.

Otrkārt, bieža gumijas košļāšana var izkustināt plombas. Bet smēķētājiem, kuriem patīk vienlaikus uzvilkt dūmu un košļāt gumiju, jāzina, ka tā tiek pastiprināta to kancerogēno vielu iedarbība, kas kopā ar siekalām nonāk kuņģī.

Taču galvenais, ko reklāma noklusē, ir tas, ka košļājamā gumija, “savācot” ēdiena paliekas tīri mehāniski, mutes dobumu attīra tikai daļēji.

Turklāt daļēji tiek neitralizētas arī tās attīrošās vielas, ko satur siekalas. Tāpēc cerēt, ka gumija dod ilgstošu aizsardzību pret baktērijām, nav pamata. Bet, ja tā, tad labāk padomāt, ar ko pabeigt maltīti.

Piemēram:

* ēšanas nobeigumā zobu attīrīšanai var apēst gurķi, redīsu vai nelielu burkānu;

* pret kariesu lieliski aizsargā pētersīļi, tie piegādā zobu emaljai kalciju, novērš nepatīkamo elpu un aktīvi vēršas pret baktērijām. Galvenais – tie ļoti rūpīgi jāsakošļā;

* ļoti ieteicama zaļā tēja. Tās sastāvā esošie antioksidanti – katehīni – noņem iekaisumu, atveseļo smaganas un nogalina zobiem kaitīgās baktērijas.

Pēc maltītes nav ieteicams ēst banānu, citrusaugļus vai krāsojošas ogas.

Leave a Comment