Uzņēmējdarbības klimats Vācijā jūnijā samazinās: Euro 2024 nekādu pasaku neatnesīs

Jūnijā Vācijas uzņēmumu noskaņojums samazinājās vairāk, nekā gaidīts, un tas ir pirmais kritums kopš pagājušā gada decembra, raksta Euronews.

Pakalpojumu nozarē situācija uzlabojās, bet tirdzniecības nozarē pasliktinājās. Paredzams, ka Eiropas čempionāts futbolā (Euro 2024) dos papildu ieņēmumus, bet būtiski neietekmēs ekonomiku.

Aptuveni 9000 Vācijas ražošanas, pakalpojumu, tirdzniecības un būvniecības uzņēmumu ikmēneša aptaujā noskaidrojās, ka uzņēmējdarbības klimata indekss samazinājās no 89,3 punktiem maijā līdz 88,6 punktiem jūnijā, neatbilstot ekonomistu prognozēm par kāpumu līdz 89,7 punktiem.

Kopējo konfidences kritumu galvenokārt noteica uzņēmējdarbības gaidu pasliktināšanās attiecībā uz nākamajiem sešiem mēnešiem. Gaidījumu rādītājs samazinājās no 90,4 punktiem maijā līdz 89 punktiem jūnijā, tādējādi nesasniedzot prognozēto 91 punktu. Pašreizējo apstākļu indekss saglabājās nemainīgs 88,3 % līmenī, nedaudz atpaliekot no gaidītajiem 88,5 %.

Apstrādes rūpniecībā trīs mēnešu pēc kārtas, kad bija vērojams uzlabojums, uzņēmējdarbības vide pasliktinājās, jo uzņēmumi kļuva piesardzīgāki attiecībā uz nākotni.

Pakalpojumu nozarē indekss palielinājās. Pakalpojumu sniedzēji savu situāciju vērtēja pozitīvāk, un arī gada otrā pusgada perspektīvas turpināja uzlaboties.

Tirdzniecībā uzņēmējdarbības klimats būtiski pasliktinājās, jo pieauga skepse par nākotni. Turpretī būvniecības nozarē bija vērojams neliels indeksa kāpums, ko noteica mazāk pesimistiskās gaidas, lai gan joprojām aktuāla problēma ir pasūtījumu trūkums.

Visam 2024. gadam Vācijas ekonomikas pētniecības institūts paredz 0,4% izaugsmi, kas ir uzlabojums salīdzinājumā ar 0,2% sarukumu 2023. gadā. Tas ir par 0,2 procentu punktiem vairāk, salīdzinot ar 2024. gada pavasara prognozi. Tikmēr tiek prognozēts, ka 2025. gadā Vācijas tautsaimniecības izaugsme būs 1,5%, kas atbilst iepriekšējām aplēsēm.

Tiek prognozēts, ka inflācija 2024. gadā vidēji sasniegs 2,2% un 2025. gadā samazināsies līdz 1,7%.

Nav gaidāms, ka Euro 2024 mainīs spēles gaitu

“Vācijā notiekošais Eiropas futbola čempionāts Vācijas ekonomikai neradīs vasaras pasaku,” ifo rakstīja šomēnes publicētajā pētījumā.

Tiek prognozēts, ka Euro 2024 nodrošinās Vācijai ieņēmumus no ārvalstu futbola tūristiem. Saskaņā ar jaunāko ifo ekonomikas prognozi šis pieplūdums atbilst aptuveni 0,1 % no gada otrajā ceturksnī saražotās ekonomiskās produkcijas.

Tomēr Ifo institūts novērtēja, ka no makroekonomiskā viedokļa šāda veida lielajiem pasākumiem parasti ir ierobežota ietekme, izņemot tūrismu.

“Lai gan čempionāta laikā iekšzemes patērētāji īslaicīgi vairāk tērēs arī viesmīlības un pārtikas mazumtirdzniecības nozarēs, viņi samazinās savus tēriņus citur, tāpēc privātais patēriņš kopumā, visticamāk, paliks neietekmēts. Tā vismaz liecina 2006. gada Pasaules kausa pieredze,” teica profesors Vollmershauzers.

Ifo pētnieks Gerome Volfs norādīja. “Tomēr šis efekts būs tikai īslaicīgs, kas nozīmē, ka pakalpojumu eksports sakarā ar tūristu atgriešanos mājās pēc Euro 2024 beigām, visticamāk, trešajā ceturksnī atkal samazināsies un kopumā paliks nemainīgs.”

 

Leave a Comment