Uz šo naudas pabalstu var pretendēt daudzi Latvijas iedzīvotāji, tomēr ne visi to zina

Lai saņemtu pabalstu, tad jums ir jābūt deklarētiem Rīgā. Ģimenes kopējie uzkrājumi nevar pārsniegt 272 euro. Jums pieder ne vairāk kā viena automašīna. Jums uz doto brīdi pieder ne vairāk kā pieci hektāri zemes un neliels skaits saimniecības ēkas.

Būtisks nosacījums ir, ka jums pēc rēķinu kopējās apmaksas paliek mazāk nekā 327 eiro pirmajam vai vienīgajam cilvēkam ģimenē vai un 228 eiro katram nākamajam cilvēkam ģimenē.

Lasi vēl: Nosaukts iespējamais nāves iemesls aktierim, kuru mēs pazīstams jau kopš bērnības

Ir vērts atgādināt, ka šo mājokļa pabalstu tikai aprēķina, piemērojot valstī noteikto Garantētā minimālā ienākuma apmēru.

Kāds ir mājokļa pabalsta apmērs?

Mājokļa pabalstu aprēķina, piemērojot valstī noteikto Garantētā minimālā ienākuma (GMI) apmēru.

Pēc mājokļa izdevumu apmaksas mājsaimniecības rīcībā ir jāpaliek valstī noteiktajam GMI, kura apmērs patlaban ir 327 eiro pirmajam vai vienīgajam cilvēkam ģimenē vai un 228 eiro katram nākamajam cilvēkam ģimenē.

Mājokļa pabalsts = 327 eiro pirmajam cilvēkam + 228 eiro katram nākamajam cilvēkam +  faktiskie izdevumi mājoklim (kas atbilst normatīviem)  –  mājsaimniecības kopējie ienākumi.

1.piemērs

Vientuļam pensionāram, kam pensija ir 400 eiro, komunālo maksājumu summa ir 200 eiro, no kuriem normatīviem atbilst 160 eiro.

Mājokļa pabalsts būs 327 + 160 – 400 = 87 eiro.

2. piemērs

Ģimenē ir divi pieaugušie un divi bērni, ģimenes kopējie ienākumi 1300 eiro, komunālie maksājumi 500 eiro, no kuriem normatīviem atbilst 450 eiro.

Mājokļa pabalsts būs 327 + 3*228 + 450 – 1300 = 161 eiro

3. piemērs (kad pabalsts nepienākas)

Vientuļam strādājošam cilvēkam alga ir 800 eiro, komunālie maksājumi 300 eiro, kas nepārsniedz normatīvos noteikto.

Aprēķins: 327 + 300 – 800 = -173 eiro. Rezultāts: pēc mājokļa izdevumu samaksas paliek ienākumi, kas lielāki par noteikto slieksni, tāpēc pabalsts nepienākas.

Tām mājsaimniecībām, kurām mājokļa pabalsts piešķirts pirms 1.oktobra un ir spēkā Iztikas līdzekļu deklarācija, mājokļa pabalsta aprēķinā jaunais GMI slieksnis tiks piemērots automātiski, bez jauna iesnieguma iesniegšanas.

Mājokļa pabalstam jūs varat pieteikties elektroniski sazinoties ar Rīgas sociālo dienestu vai dodoties pie viņiem klātienē.

Arī interesanti: Tarologs nosauca mēnesi, kad Ukraina var sakaut okupantus

COMMENTS

Leave a Comment