Un jūs zināt, kā darbojas kontracepcijas tabletes?

Kontracepcijas tablete – ne tikai, lai izsargātos

Sāpīgas mēnešreizes, pinnes, blaugznas, krasas garastāvokļa maiņas pirms kārtējām mēnešreizēm… Daudzas veselības problēmas, pie kurām sievietes mēdz pat pierast un pieņemt par negrozāmu dzīves sastāvdaļu, var būt tieši tādēļ, ka organismā nav izveidojies, vai ir izjaukts hormonu līdzsvars. Tomēr arī šīs, ar sievietes reproduktīvo sistēmu saistītās veselības problēmas, ir labojamas un reizēm par vienkāršākā veidā, nekā sākumā šķiet.

Ir situācijas, kad kontracepcijas tabletes galvenā funkcija nav efektīva izsargāšanās, bet tieši ārstēšana, jo ar to palīdzību ir iespējams noregulēt hormonu darbību, līdzsvarot to. Tālab vairs nav pārsteigums, ka bieži vien ginekologi kontracepcijas tabletes izraksta ne tikai, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības, bet, lai ārstētu un uzlabotu sievietes pašsajūtu. Plašais kontracepcijas tablešu klāsts arī ļauj ārstam izvēlēties piemērotāko medikamentu, jo katram no tiem ir savas darbības nianses, atšķirīgs hormonu veids un daudzums.

Kā atzīst sievietes, kurām ir kontracepcijas tablešu lietošanas pieredze, droša kontracepcija sniedz ne tikai izsargāšanās efektu, vai palīdz risināt medicīniskas veselības problēmas, bet sakārto arī pāra intīmo dzīvi, savstarpējās attiecības. Kā? Mazinās spriedze par iespējamu, šajā brīdī nevēlamu grūtniecību, tādejādi atbrīvojas vieta rotaļīgumam un seksuālo attiecību brīvībai.

Kontracepcijas tablešu nekontraceptīvie efekti

• Mazina sāpīgas mēnešreizes;

• Sakārto neregulāras mēnešreizes;

• Mazina asiņošanu mēnešreižu laikā;

• Novērš asiņošanu cikla vidū;

• Mazina premenstruālā sindroma jeb PMS simptomus, piemēram, krasas garastāvokļa maiņas, galvas sāpes, vēdera sāpes un citas PMS izpausmes;

• Regulē hormonu līdzsvaru, ja sāk dominēt vīrišķie hormoni un ir pastiprināta ādas taukošanās, pinnes, blaugznas, pat matu izkrišana;

• Mazina hirsuitismu jeb pastiprinātu apmatojuma augšanu sievietei neraksturīgās ķermeņa daļās;

• Ārstē policistisko olnīcu sindromu jeb PCOS;

• Palīdz, ja neauglības iemesls ir tas, ka sievietei ir t.s. anovulatorie cikli, kad olnīcas nenobriedina un neatbrīvo olšūnas;

• Ārstē, ja ir dzemdes gļotādas pārmērīga augšana jeb endometrija hiperplāzija.

Papildu ieguvumi no kontracepcijas tablešu lietošanas

• Endometrija vēža profilakse – kombinēto hormonālo kontracepcijas līdzekļu lietošana uz pusi samazina endometrija vēža attīstības risku un efekts turpinās vismaz 10 gadus arī pēc kontracepcijas tablešu lietošanas pārtraukšanas;

• Olnīcu vēža profilakse – sievietes, kas vairāk kā piecus gadus lietojušas orālās kontracepcijas līdzekļus, desmit gadu laikā par 60 % mazāk riskē saslimt ar olnīcu vēzi.

• Miomas profilakse – sievietēm, kuras 10 gadus lietojušas kontracepcijas tabletes, dzemdes miomas risks samazinājās par 31% (Ross R. 1986.).

• Mazinās mazā iegurņa orgānu (urīnpūslis, ginekoloģiski orgāni) infekciju sarežģījumu risks – lietojot kombinētās hormonālās tabletes, mazā iegurņa orgānu infekcijas norit daudz vieglākā pakāpē; kā arī mazinās iespēja tos iegūt;

• Mazinās krūts piena dziedzeru labdabīgo veidojumu (piemēram, cistu) veidošanās risks;

• Mazinās ārpusdzemdes grūtniecības iestāšanās risks;

• Tiek novērsts vaginālās mikrofloras disbalanss;

• Mazina osteoporozes attīstības risku;

• Mazina kognitīvo funkciju (piemēram, koncentrēšanas spējas, atmiņa u.c.) traucējumu attīstību;

• Mazinās dzelzs anēmijas attīstības risks, jo tiek novērstas smagas asiņošanas mēnešreižu laikā.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja dr.Dace Matule: „Lietojot hormonālo kontracepciju 10 līdz 15 gadus, saslimstība ar endometrija vēzi samazinās par 50%. Sarūk arī risks saslimt ar olnīcu vai zarnu vēzi.

Iespējams, hormonālās kontracepcijas skeptiķi iebildīs, sakot, ka ilgstoša šo medikamentu lietošana var veicināt atsevišķu audzēju veidu attīstību. Patiešām, sievietēm, kurām ir risks saslimt ar krūts audzēju ģenētiskā mantojuma dēļ, vajadzētu pārrunāt piemērotas kontracepcijas izvēli ar savu ginekologu.

Kā jebkam, kas notiek mūsu dzīvē, ir gan pozitīva, gan ne tik pozitīva ietekme. Tādēļ konsultācijai pie ārsta un kontracepcijas izvēlei ir ļoti liela nozīme ne tikai neplānotas grūtniecības novēršanai, bet arī veselības saglabāšanā.”

Kas var un, kas nevar lietot kontracepcijas tabletes?

Kombinētās kontracepcijas tabletes var lietot ikviena pieaugusi sieviete auglīgajā vecumā, ja vien to atļāvis ginekologs. Kontracepcijas tabletes var lietot ne tikai no 18 gadu vecuma, bet, ja ir stabilas seksuālās attiecības un nepieciešama droša kontracepcija vai nepieciešams regulēt kādu veselības problēmu, arī agrāk. Ja veselības stāvoklis to atļauj, kontracepcijas tabletes var lietot līdz pat menopauzei (ap 50 gadu vecumu).

Pirms kontracepcijas izrakstīšanas ārsts iztaujās, izmeklēs un vajadzības gadījumā var nozīmēt citus izmeklējumus, tomēr, lai izrakstītu piemērotāko kontracepciju, visbiežāk ārstam nav nepieciešami citi izmeklējumi, jo pietiek ar sievietes sniegto informāciju par biežākajām saslimšanām sievietei pašai, veselības stāvokli, dzīvesveidu un ieradumiem, un citiem veselības aspektiem, kā arī par saslimšanām ģimenē.

Izvērtējot sievietes organisma individuālās īpatnības un veselības stāvokli, ārsts no visa kontracepcijas klāsta ieteiks piemērotāko – un mūsdienās tiešām ir no kā izvēlēties. Svarīgi atcerēties, ka jebkuru medikamentu lietošanā, pat kontracepcijas izvēlē nedrīkst paļauties uz draudzeņu ieteikumiem, jo to, vai konkrētais medikaments ir piemērots, var pateikt tikai un vienīgi ārsts, kurš izvērtē visus veselības aspektus, kā arī riskus un paredzamos ieguvumus.

Ir slimības, kuru gadījumos kombinēto hormonālo kontracepciju (KOK) nevajadzētu lietot, piemēram, ir bijuši trombi (tromboze) kāju, plaušu asinsvados (embolija) vai citos orgānos, infarkts, insults u.c., tomēr ir arī virkne slimību un stāvokļu, kad kontracepcijas tabletes var lietot. Būtiskākais – neko neslēpt un izstāstīt ārstam par visām veselības problēmām, kas bijušas, pat, ja tās vairs nešķiet būtiskas.

Pilnīgi noteikti ārstam jāzina par smēķēšanu. KOK un smēķēšana nav savienojama, īpaši, ja sieviete ir vecāka par 35 gadiem.

Ja ārsts, izvērtējot veselības stāvokli, uzskata, ka KOK lietošana nav ieteicama, var apvaicāties par progestīna orālo kontracepciju jeb POK, tautā sauktas par minipilles.

POK var lietot sievietes, kuras nepanes vai nedrīkst lietot estrogēnus saturošās kombinētās orālās kontracepcijas tabletes, un sievietes, kuras baro bērnu ar krūti.

Lietojot hormonālo kontracepciju, tāpat kā citus medikamentus, sievietei jābūt vērīgai un gadījumā, ja rodas kādas veselības problēmas, kas nav izpaudušās iepriekš, noteikti jāvēršas pie ārsta.

Ikvienai sievietei reizi gadā ir jādodas pie sava ginekologa, lai veiktu nepieciešamās veselības pārbaudes, kā arī izvērtētu izvēlētās kontracepcijas metodes piemērotību konkrētajā dzīves brīdī.

Uzdod jautājumus

Ejot pie ginekologa ir jāuzdod ikviens jautājums, kas radies, jānoskaidro nesaprotamais, jo ārsts zina skaidrojumus procesiem, kas notiek sievietes ķermenī. Jautājumus ārstiem par sevi interesējošām tēmām iespējams uzdot arī portālā www.tikaisievietem.lv, kur jautājumu un atbilžu formā ir iespējams izlasīt informāciju arī par sievietes veselību dažādos vecumposmos, ts.k. par dzemdes miomu, neauglības jautājumiem, ikdienas kontracepciju, kontracepciju pēc dzemdībām, kontracepciju smēķētājām, dzemdes kakla vēzi, menopauzi, osteoporozi un citām sievietes veselības tēmām.

Leave a Comment