Veselīgs uzturs grūtniecības laikā un mazuļu barošanas periodā

Lai nodrošinātu bērniņa attīstībai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas, grūtniecēm ir jāpārskata un jāizvērtē sava ikdienas ēdienkarte.

Svarīgi, lai pārtika būtu ne vien veselīga, bet arī sabalansēta un daudzveidīga. T/c Domina Shopping sadarbībā ar uztura speciālisti Alisi Kindzuli skaidro, kas grūtniecēm un jaunajām māmiņām būtu jāzina, izvēloties savas ikdienas maltītes, kā arī – kā nepareizs vai nepietiekams uzturs var ietekmēt bērna vispārēju attīstību, vielmaiņu un imūno sistēmu.

Uzturs grūtniecības laikā un mazuļu barošanas periodā

Ļoti svarīgi sākt pareizi sabalansēta uztura lietošanu jau savlaicīgi – vairākus mēnešus pirms grūtniecības vai tiklīdz grūtniecība ir konstatēta. Izvēloties ikdienā lietoto pārtiku, ir jāizvērtē uzņemtās enerģijas (olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku) daudzums, uzņemto vitamīnu un minerālvielu daudzums, kā arī patērētā šķidruma un sāls apjoms. Labākai māmiņas pašsajūtai grūtniecības pirmajā pusē ir ieteicams ēst 4 reizes dienā, bet grūtniecības otrajā pusē palielināt ēdienreižu skaitu no 5 līdz 6 reizēm dienā, ēdot nelielas porcijas.

“Māmiņai jau grūtniecības laikā jāveido bērna ēšanas paradumi. Jo daudzveidīgāka būs māmiņas ēdienkarte, jo bērniņš nākotnē būs mazāk izvēlīgs, ar lielāku interesi pieņems jaunus ēdienus, kā arī veidos veselīgākus ēšanas paradumus. Tas nozīmē, ka māmiņai savā ēdienkartē būtu noteikti jāiekļauj tie pārtikas produkti, ko vēlas, lai bērns ēstu nākotnē,” stāsta uztura speciāliste Alise Kindzule.

Ieteicamie un nevēlamie produkti uzturā – par tiem nākamajā lapā!

Leave a Comment