Trauslu kaulu slimība – osteoporoze. Kas par to jāzina?

Ja ķermeņa masa ir mazāka par normālo, samazinās estrogēnu daudzums. Riska grupā ir arī tie, kas sirgst ar Krona slimību – tievās zarnas iekaisumu. Turklāt Krona slimības gadījumā organismā izdalās ķīmiskas vielas, kas noārda kaulus. Šo slimību mēdz ārstēt ar steroīdhormoniem, bet, ja tos lieto ilgstoši, kauli kļūst trausli.

Ja bērnam sāp kauli
Bērniem kauli var sāpēt dažādu iemeslu dēļ. Visbiežāk tie mēdz sāpēt locītavu apvidū, jo aug. Tas parasti vērojams 6–12 gadus veciem bērniem. Kamēr sāpes nepavada citi simptomi, uztraukumam nav pamata. Bet, lai par to pārliecinātos pilnībā, var apmeklēt ārstu.

Cik ātri sadzīst lauzts kauls?
Kaula lūzums sadzīst aptuveni sešās nedēļās. Ja kauli saaug pareizi, turpmāk lūzums par sevi parasti neatgādina. Problēmas var rasties gados vecākiem cilvēkiem, jo viņiem kauli ir kļuvušu trauslāki un ilgāk dzīst. Veciem cilvēkiem kaula lūzums, ja kustības ir ilgstoši ierobežotas, var komplicēties ar plaušu karsoni. Vēl jāpiebilst, ka gūžas kaula lūzuma gadījumā neatkarīgi no cilvēka vecuma nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Cik kalcija vajadzīgs?
Sievietei, lai kauli saglabātos veseli un stipri, dienā jāuzņem vismaz 700–800 mg kalcija. Bet tiem, kas pieder osteoporozes riska grupai, vēlams uzņemt 1000 miligramu.

Kaulus stiprina mērena fiziskā slodze, jo tā stimulē kaulšūnu atjaunošanos. Droši zināms, ka gados vecākām sievietēm, kas trīs reizes nedēļā veic nelielas, 20 minūšu ilgas pastaigas, kaulu lūzumi mēdz būt daudz retāk.

Leave a Comment