Tētis vai mamma? No kā bērni manto garīgās spējas

Zinātnieki ir noskaidrojuši, no kura no vecākiem bērni manto inteliģenci.

Intelektu, tāpat kā citas bērna spējas, nosaka gan iedzimtības faktori, gan faktori, kas rodas dzīves laikā, un kuriem nav nekāda sakara ar iedzimtību.

Pēc zinātnieku domām, inteliģenci tikai 40-60 procentos nosaka gēni, pārējais ir atkarīgs no vides ietekmes. Zinātniekus jau sen interesē jautājums, kurš ir atbildīgs par šiem procentiem – tētis vai mamma.

Zinātnieki ir noskaidrojuši, ka intelekts bērnam tiek nodots no mātes.

Glāzgovas universitātes pētnieki ziņoja, ka tieši mātes gēni ietekmē bērna inteliģenci un atjautību. Lai to pārbaudītu, pētnieki veica eksperimentu ar laboratorijas žurkām un ieviesa papildu devu mātes gēnu. Rezultātā – testētajām žurkām palielinājās galva un smadzenes, bet ķermenis palika mazs. Žurkām, kas saņēma papildu vīrišķo gēnu devu, bija mazāka galva un lielāks ķermenis.

Lai pārbaudītu, vai šī hipotēze der arī cilvēkiem, pētnieki pētīja vairāk nekā 12 000 pusaudžu vecumā no 14 līdz 22 gadiem. Viņi visi piederēja dažādām sociālekonomiskajām grupām, un visiem bija atšķirīga izglītība, rase un etniskā izcelsme, taču rezultāti bija līdzīgi – labākais intelekta noteicējs bija mātes IQ.

Pētījumā atklājās, ka tēva gēni visvairāk nosaka uzvedību, agresivitātes pakāpi, ēšanas paradumus. Savukārt mammas gēni ir atbildīgi par kognitīvajām funkcijām, domāšanu, analītiskajām spējām, prognozēšanu utt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 43%

0%

Zinātnieki ir arī pierādījuši, ka spēcīga saikne starp māti un bērnu ietekmē dažu smadzeņu zonu attīstību.

 

 

 

Leave a Comment