Tet interneta tīkla attīstībā šogad investēs vairāk nekā 21 miljonu eiro

2022.gadā Latvijas interneta mugurkaula jeb pamattīkla un interneta pakalpojumu attīstībā tehnoloģiju uzņēmums Tet šogad ieguldīs vairāk nekā 21 miljonu eiro.

Nepieciešamība pēc stabila, ātra un uzticama interneta pieslēguma mājās arvien pieaug, un šogad vien datu patēriņa plūsma pieaugusi par vairāk nekā 13%. Līdz ar to Tet stiprina pamatus – izbūvē jaudīgos 100 Gbit/s savienojumus Rīgā un Jelgavā un investē aizsardzībā pret ārējiem uzbrukumiem – un paplašina ātra un uzticama tīkla pieejamību Latvijas mājokļos.

“Šobrīd visā pasaulē ļoti aktīvi izvērš optisko tīklu būvniecību, īpaši reģionos, jo stabils un jaudīgs internets ir cilvēka pamatvajadzība. Jā, Latvijā esam labā situācijā – Tet optiskais tīkls ir pieejams 70% Latvijas mājokļu – tomēr, neveicot turpmākas plānveidīgas un pārdomātas investīcijas, mēs riskējam sākt atpalikt.

Tādēļ mēs šogad pamattīklā un interneta pakalpojumu pilnveidē investēsim gandrīz uz pusi vairāk nekā pērn. Vienlaicīgi, ir nepieciešama daudz straujāka valsts un pašvaldību iesaiste, lai līdzīgi kā citās Eiropas valstīs tiktu kompensēta tirgus nepilnība un optika ienāktu mājās, skolās un uzņēmumos arī reģionos ar zemāku iedzīvotāju blīvumu.

Jo labāks būs interneta pārklājums, jo vairāk biznesu attīstīsies reģionos, vairāk cilvēku dzīvos reģionos, uzlabosies kopējā dzīves kvalitāte un valsts attīstīsies vienmērīgāk.”

Lai pēc iespējas vairāk Latvijas ģimeņu būtu pieejams stabilais un uzticamais optiskais internets, Tet pusotru reizi palielinājis tā izbūves jaudu. Vērienīgākie izbūves darbi šogad plānoti Rīgā, Jūrmalā, Liepājā, Talsos, Jelgavā, Daugavpilī un citviet.

Tet gādā arī par mājokļiem, kam pieejama iepriekšējā – vara kabeļu interneta – tehnoloģija, savukārt optiskā tīkla izbūve nav iespējama nesamērīgu izmaksu dēļ. Ir sekmīgi īstenots pilotprojekts, pārbaudot jaunu tehnisko risinājumu. Tas ļaus vēl šogad apmēram 40% mājokļos ar vara tīklu uzlabot interneta pieslēgumu un palielināt ātrumu līdz pat divām reizēm.

Papildus, šogad tiek īstenota vērienīgākā WiFi rūteru modernizācija – gada laikā klientiem, kuri iepriekš lietoja mazāk jaudīgus rūterus, ir nodrošināti teju 60 000 jauni un moderni rūteri ērtākai un ātrākai interneta lietošanai.

Leave a Comment