Svarīga informācija visiem alimentu maksātājiem! Gaidāmas izmaiņas

Katram vecākam (gan mātei, gan tēvam), ir pienākums nodrošināt bērnam uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, kas ir atkarīgs no valstī noteiktās minimālās mēneša atlīdzības un bērna vecuma.

Bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem atlaides apmērs ir 25%, savukārt bērniem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem atlaides apmērs palielinās līdz 30%.

Ar nākamā gada 1.janvāri Latvijā tiks paaugstināta minimālā mēneša darba alga, palielinoties no 620 līdz 700 eiro. Šo korekciju nosaka Darba likumā iestrādātie pārejas noteikumi, kas tika pieņemti pirms gada.

Tas nozīmē, ka abi vecāki ir atbildīgi par vismaz šādu atbalsta apmēru nodrošināšanu saviem bērniem: Bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem maksa ir 175 eiro, savukārt bērniem vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem – 210 eiro.

Šobrīd noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērniem vecumā no septiņiem un jaunākiem ir 155 eiro, savukārt pārējā vecuma bērniem tas ir 186 eiro.

 

Lasi vēl: “Satiksi savu laimi!”: Šīs trīs zodiaka zīmes 2023. gada novembrī satiks kādu īpašu cilvēku, kuram būs liela nozīme tavā dzīvē

Taču svarīgi ievērot, ka no Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamie līdzekļi nav atkarīgi no minimālās mēneša darba algas, kā uzsver fonds.

Tas nozīmē, ka bērni, kuru vecākiem trūkst apzinības un nepilda savus pienākumus, turpinās saņemt maksājumus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzšinējā apmērā. Par pirmo septiņu dzīves gadu laiku nepieciešama ikmēneša maksa 107,50 eiro.

Pēc tam, ja bērns vecumā no 7 līdz 18 gadiem, kā arī no 18 līdz 21 gadam turpina iegūt pamatizglītību, vidējo, speciālo vai profesionālo izglītību Latvijā, mēneša maksa palielinās līdz 129 eiro. Uzturlīdzekļus neizmaksā bērniem, kuri sasnieguši pilngadību, ja viņi nopelna vismaz Uzturlīdzekļu garantiju fonda noteikto minimālo algu.

 

Leave a Comment