Superprodukts propoliss. Kā palīdz, kā atšķirt dabīgo no viltojuma?

No grieķu valodas vārdu propolis var tulkot kā “pilsētas aizsardzības sistēma”. Ja padomā, tad tā arī ir – tas ir ļoti universāls materiāls, ko bites izmanto, lai aizdrīvētu stropa spraugas, nopulētu, dezinficētu un noklātu katras šūnas sieniņas, kurās vēlāk tiek vākts medus. Tieši tāpat šis unikālais dabas līdzeklis aizsargā arī mūsu organismu.

Propoliss ir viens no visvecākajiem ārstniecības līdzekļiem pasaulē. Pirmās rakstiskās liecības attiecināmas uz III-II gadu tūkstoti pirms Kristus. Propolisa vērtīgās īpašības traktātā par zāļu līdzekļiem aprakstījis seno romiešu dziednieks Dioskorīds, bet pilnībā zināšanas par to apkopojuši viduslaiku ārsti Paracelss un Galēns. Kopš tiem tālajiem laikiem propolisa lietošanas metodes praktiski nav mainījušās.

Pret visām kaitēm
Propolisa dziednieciskās īpašības ir grūti pārvērtēt, jo tas patiešām ir līdzeklis pret visām kaitēm.
Propolisu izmanto pret niezi, kariesu, audzējiem (tas nomāc vēža šūnu augšanu), staru slimību. Tam piemīt pretsēnīšu, pretvīrusu un pretmikrobu iedarbība. Šī bišu līme lieliski tiek galā ar saaukstēšanos un elpceļu iekaisumiem, dermatītiem, mutes dobuma slimībām, gastrītu, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, sieviešu dzimumorgānu iekaisumiem, hemoroīdiem, gripu, neirītiem un radikulītu.

Propoliss būtiski atvieglo arī tādu slimību kā plaušu tuberkulozes un vēža gaitu, palīdz ārstēt vairogdziedzeri. Aktivitātes ziņā propoliss pārspēj pat daudzas antibiotikas, turklāt tam piemīt daudz plašāks iedarbības spektrs. Vēl jāpiebilst, ka šis produkts ir arī lielisks lokāls pretsāpju līdzeklis – tas iedarbojas 5,2 reizes spēcīgāk nekā 2% novokaīna šķīdums.

Tāpat kā citi bioloģiski aktīvie bišu produkti, propoliss ne tikai ārstē, bet arī palīdz uzturēt organismu: stimulē imunitāti, ir teicams profilaktisks līdzeklis pret visām ar asinsvadu sašaurināšanos saistītām slimībām, noņem spazmas, stabilizē arteriālo spiedienu, attīra organismu no sārņiem, veicina holesterīna izvadīšanu, mazina asinsreci un trombu veidošanos, uzlabo gremošanas sistēmas un iekšējo sekrēcijas dziedzeru darbību.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment