Stipri kauli līdz sirmam vecumam. Kas jāēd, cik daudz jākustas?

No zaļumiem priekšroka dodama selerijām, lapu salātiem. Kauliem patīk arī žāvētas aprikozes, mandeles un jo īpaši sezama sēkliņas. Un vēl kauli „dievina” zivis, īpaši vītinātas: 100 g šā produkta satur aptuveni 3 g kalcija.

* Nevar kauli iztikt arī bez fosfora un magnija, kas aktīvi piedalās kaulaudu veidošanas procesā. Tāpēc tie būs bezgala pateicīgi, ja cilvēks savā ēdienkartē iekļaus pākšaugus, subproduktus, riekstus, gurķus, kāpostus, rozīnes, žāvētas plūmes.

* Dziļas simpātijas kauliem ir arī pret mangānu, kas palīdz skābekli no asinīm piegādāt to šūnām. Tāpēc tie tikai priecājas, ja pusdienu galdā ir no aknām, nierēm un putnu gaļas gatavoti ēdieni, arī banāni un dažādi dārzeņi.

* Kauliem ļoti patīk saule, bet tikai – ar mēru. Ultravioletie stari liek organismam sintezēt D vitamīnu, kas regulē kalcija-fosfora maiņu organismā. Lai saņemtu optimālo saules devu, nav nepieciešams stundām ilgi gulšņāt pludmalē. Pilnīgi pietiek saulainā dienā 2-3 stundas pastaigāt pa ēnainām parka alejām.

* Jau sen pierādīta fizisko vingrojumu tiešā un labvēlīgā ietekme uz skeleta veidošanos. Muskuļu aktivitāte ir svarīga ne tikai bērniem un pusaudžiem, kuriem kaulu masa vēl tikai veidojas. Tā ir svarīga arī pieaugušiem un gados veciem cilvēkiem. Ļoti veselīga ir vingrošana un peldēšana. Obligātas ir regulāras 1-1,5 stundu ilgas pastaigas (un nevis rosīšanās pa māju, kad netiek izteikti aktivizēta asinsrite, bet visi orgāni, kaulus ieskaitot, nestrādā optimālā režīmā). Ja grūti sevi piespiest, jāiegādājas suns. Tad pastaigas kļūs par pienākumu.

Kauliem nepatīk
* Mazkustīgs dzīvesveids kauliem absolūti nav pa prātam: palēninātā asinsrite un vielmaiņu procesi pasliktina kaulaudu barošanu.

Piemēram, astronautiem ilgstošā uzturēšanās bezsvara stāvoklī un vertikālās statiskās slodzes trūkums rada bojājumus kaulaudu mikroarhitektonikā un veicina osteoporozi. Pēc atgriešanās uz Zemes viņiem nākas iziet ilgstošu rehabilitāciju.

To, cik ļoti skeletam ir svarīga statiskā slodze, pierāda šāds laboratorijā veikts pētījums. Divas žurkas pakāra aiz priekškājām. Viena visu eksperimenta laiku ar pakaļkājām nespēja aizsniegt būra grīdu, bet otra mierīgi uz tās balstījās. Rezultātā pirmajai, kurai nebija pamata zem kājām, kauli kļuva tievāki un sāka attīstīties osteoporoze.

* Lai gan slodzes ir nepieciešamas, pret pārāk lielām slodzēm skelets kategoriski iebilst, īpaši, ja nepareizi tiek izraudzīts spēka pielikšanas vektors. Neadekvātas slodzes nomāc augšanu, deformē kaulus un nereti noved pie to lūzuma. Tāpēc, ja vien iespējams, nevajag celt lielus smagumus. Bet, ja tas ir nepieciešams, svars vienmērīgi jāsadala un jātur tuvāk ķermenim. No grīdas neko nedrīkst celt ar rāvienu.

* Bīstams skeletam ir nelīdzens un slidens pamats zem kājām. Lai apledojušā ceļa, nelielas bedrītes vai banāna mizas dēļ nenonāktu ģipsī, jāiet ir uzmanīgi un jāskatās zem kājām. Cilvēkiem gados nevajadzētu izmantot saliekamās kāpnes, skriet pakaļ transportlīdzeklim un darīt vēl veselu virkni aplamību, kas apdraud kaulus.

* Nav vēlama arī krasa klimatiskās zonas maiņa. Dienvidniekiem, kas nonākuši bargajos ziemeļu apstākļos, saules trūkuma dēļ nereti sākas kaulaudu atmiekšķēšanās, jo tiek traucēts mineralizācijas un kalcija nogulsnēšanās process. Tiem, kas iecerējuši ilgāku laiku pavadīt kādā ziemeļzemē, jānodrošinās ar D vitamīnu (devu noteiks ārsts) un uzturā vairāk jālieto skābpiena produkti.

* Nelabvēlīgi kaulu sistēmu ietekmē virkne medikamentu: ilgstoša hormonu preparātu un tetraciklīna gripas antibiotiku lietošana.

* Niknākais kaulu ienaidnieks ir alkohols, jo etanols tieši un bez “aplinkiem” nomāc kaulu veidošanos. Kauli sāk atmiekšķēties, kļūst trausli un viegli lūzt.

* Cukurs skeletam ir inde: tas izvelk no kauliem kalciju, fosforu, magniju un mangānu. Uz šo ļoti svarīgo mikroelementu deficītu kauli reaģē ar visdažādākajiem lūzumiem. Cukura vietā labāk lietot medu, rozīnes un citus žāvētos augļus.

* Vēl viens ienaidnieks kauliem ir cigaretes. Smēķētājiem osteoporoze novērojama daudzkārt biežāk nekā tabakas pretiniekiem.

* Ciest kauliem nākas arī no vides piesārņojuma. Cilvēkiem, kas dzīvo ekoloģiski nelabvēlīgās vietās (lielpilsētās, celulozes un papīra kombinātu, dažādu ķīmisko uzņēmumu u.c. tuvumā) ārsti daudz biežāk diagnosticē kaulaudu saslimšanu, kas vairumā gadījumu osteoporozes attīstību veicina pat gados jauniem cilvēkiem.

Starp citu
Augšstilba kauls vertikālā stāvoklī spēj izturēt 1,5 tonnas lielu svaru, bet lielais stilba kauls – 1,8 tonnas; gandrīz 20 reižu vairāk nekā sver cilvēks!

Leave a Comment