Spānijas premjerministrs Sančess sarunās ar Ķīnas prezidentu Sji cenšas mazināt tirdzniecības karu

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess ir ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un citām augstākajām amatpersonām sava ceļojuma laikā uz Ķīnu.

Tas ir viņa otrais ceļojums uz Ķīnu 18 mēnešu laikā, un tas notiek laikā, kad ar ES ir tirdzniecības domstarpības par elektriskajiem automobiļiem.

Kā ziņo valsts raidorganizācija CCTV, abi līderi nāca klajā ar paziņojumiem par labu brīvai tirdzniecībai un kultūras apmaiņas un tūrisma veicināšanai, taču nepaziņoja par konkrētiem jautājumiem saistībā ar notiekošo strīdu par elektriskajiem transportlīdzekļiem.

“Mēs ceram, ka Spānija turpinās nodrošināt godīgu, vienlīdzīgu, drošu un nediskriminējošu uzņēmējdarbības vidi Ķīnas uzņēmumiem, lai tie varētu ieguldīt un veikt uzņēmējdarbību,” sacīja Sji.

Sančess atbildēja: “Spānija atbalsta brīvās tirdzniecības un atvērto tirgu principus un neatbalsta tirdzniecības karu,” ziņo CCTV.

Tirdzniecība starp ES un Ķīnu saspringtā periodā

Tirdzniecība starp Ķīnu un Spāniju pašlaik ir sarežģīts jautājums. Spānija bija viena no ES dalībvalstīm, kas šā gada sākumā pauda atbalstu 36,7 % tarifam Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem. Ķīnas valdība atbildēja, uzsākot izmeklēšanu par ES cūkgaļas importu.

ES cūkgaļas produktu eksports uz Ķīnu 2020. gadā sasniedza augstāko līmeni – 7,4 miljardus eiro, kad Pekinai nācās meklēt iekšzemes pieprasījumu pēc tam, kad tās cūku fermas iznīcināja dažādas kaites.

Kopš tā laika ES cūkgaļas eksports uz Ķīnu ir samazinājies, pagājušajā gadā sasniedzot 2,5 miljardus eiro. Gandrīz puse no šīs summas bija no Spānijas.

Spānija uzņem Ķīnas automobiļu ražotāju Barselonā

Spriedze saistībā ar cūkgaļu nav atturējusi Spāniju no Ķīnas autoražotāja Chery plānu Barselonā atvērt elektrisko transportlīdzekļu rūpnīcu.

Sji un Sančess tikās Pekinas valsts viesu namā Diaoyutai.

Centriski kreiso sociālistu līderis Pekinā apmeklēja arī Spānijas un Ķīnas uzņēmumu uzņēmējdarbības forumu, pirms devās uz Šanhaju.

Otrdien viņš apmeklēs vēl citus uzņēmējdarbības pasākumus un Cervantes institūta – centra, kas popularizē spāņu valodu un kultūru, – atklāšanu.

Sančess pēdējo reizi Ķīnā viesojās 2023. gada martā, kad Spānija bija Eiropas Savienības rotējošā prezidentvalsts.

Leave a Comment