Šonakt Latvijas debesīs var pavērsties ļoti iespaidīgs un tajā pašā laikā anomāls skats

Kas ir ziemeļblāzma?

Ziemeļblāzma (angļu valodā saukta par “aurora borealis” vai “northern lights”) ir skaists dabas parādību veids, kas notiek, kad Saules radiācija mijiedarbojas ar Zemes atmosfēru, rada spīdīgas gaismas ziemeļu debesīs. Šī parādība ir redzama polārajās joslās, tuvu Zemes ziemeļu un dienvidu poliem, un ir viena no brīnišķīgākajām dabas parādībām uz mūsu planētas.

Ziemeļblāzma rodas šādā veidā:

Saules radiācija: Saules radiācija sastāv no dažādiem lādiem un daļiņām, kuras Saule izmet uz telpu (saujot to par Saules vēju). Šīs daļiņas nesākas tikai no Saules virsmas, bet arī no Saules atmosfēras augstākajiem slāņiem.

Daļiņu ieiešana Zemes atmosfērā: Kad Saules radiācijas daļiņas (galvenokārt elektroni un protoni) nonāk Zemes magnētiskajā laukā, dažas no tām tiek pievilktas uz Zemes atmosfēru.

Daļiņu mijiedarbība ar atmosfēru: Kad Saules radiācijas daļiņas saskaras ar Zemes atmosfēras atomiem un molekulām, tiek izstaroti fotoni, kas rada spīdīgus gaismas plūsmas. Dažādiem ķīmiskiem elementiem un molekulām ir raksturīgas krāsas, un atkarībā no to sastāva tiek radītas dažādas krāsas ziemeļblāzmai.

Saskares vieta: Parasti Ziemeļblāzma ir redzama polārajās joslās, kuras ietver Ziemeļu polus un apkārtējās teritorijas, piemēram, Ziemeļu Ameriku, Skandināviju un Ziemeļu Eiropu.

 

Lasi vēl: Vētra 2024. gada 2. janvārī: sprādziens no X5.01 uzliesmojuma izraisīs jaunu vētru uz Zemes un Saules vējš uzvedīsies neparedzami

Šodien, vakarā iespējama ziemeļblāzma Latvijā, turklāt sola skaidru un gaišu laiku, vēstamikroblogošanas vietnē “X” raksta astrologs Ilgonis Vilks.

Viņš paziņoja, ka uz Saules ir parādījies spēcīgs uzliesmojums. Vilks piebilda, ka, lai gan uzliesmojums bija vērsts uz sāniem, tiek prognozēts, ka tas skars Zemes virsmu.

 

Leave a Comment