Šogad gaidāmas būtiskas izmaiņas OCTA klientiem! Pavisam drīz tiks ieviesti jauninājumi

LTAB paredz, ka šogad OCTA nozari būtiski ietekmēs virkne likumdošanas izmaiņu, kas attiecas uz OCTA likuma grozījumiem vietējā likumdošanas līmenī, kā arī izmaiņas Eiropas Savienības direktīvā. Pēdējā direktīva, kas stājās spēkā pagājušā gada beigās, šobrīd tiek īstenota valsts līmenī.

LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins skaidro, ka būtiskākās izmaiņas normatīvajos aktos attiecas uz LTAB kā biedrības pārvaldību. Pirms Augstākās tiesas Senāta 2022.gada sprieduma LTAB darbojās saskaņā ar Biedrību un nodibinājumu likumu, organizācijas statūtiem un tās vēlētāju pieņemtajiem lēmumiem.

Minētais Senāta lēmums, kas noteica, ka LTAB efektīvi pilda valsts noteiktos pienākumus saistībā ar OCTA sistēmu, ir radījis būtisku LTAB regulējošā regulējuma izmaiņu. Tas savukārt būtiski ietekmējis asociācijas darbību un funkcionalitāti.

Abāšins izvērš LTAB bažas, uzsverot, ka izmaiņām ir jābūt godīgām un visiem tirgus dalībniekiem saprotamām, vienlaikus izvairoties no pārmērīga birokrātiskā sloga. Turklāt ierosinātie grozījumi ietver arī papildu nelielas izmaiņas OCTA likumā, īpaši attiecībā uz OCTA Garantiju fonda darbību.

 

Lasi vēl: VID brīdina ikvienu “Android” telefona īpašniekus visā Latvijā; diemžēl tas var pamatīgi ietekmēt ikvienu

Turklāt LTAB ir vērsusi uzmanību uz to, ka Eiropas Komisijas izdotā direktīva ir stājusies spēkā no 2023. gada decembra. Šī direktīva ietver zaudējumu sliekšņu paaugstināšanu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Plānots, ka pēc šīs direktīvas ieviešanas valsts līmenī, tostarp Latvijā, kompensāciju limiti pieaugs līdz 6,45 miljoniem eiro par vienu incidentu neatkarīgi no upuru skaita jeb 1,3 miljoniem eiro uz vienu cietušo personu.

 

Leave a Comment