Skropstu tuša kaprīzām acīm. Kā rīkoties, ja “neder” pat laba tuša?

Pirmais cēlonis ir dabas dots – tā dāvājusi acīm ļoti jutīgu gļotādu, kas momentāni reaģē uz jebkuru ārēju kairinājumu: gan mehānisku, gan ķīmisku.

Otrs cēlonis ir nepareizi izvēlēta skropstu tuša. Jutīgām acīm tā vajadzīga īpaša, kas tā arī saucas – “skropstu tuša jutīgām acīm”. No parastās tā atšķiras ar to, ka tai ir asaras pH, proti, acij dabisks skābes līmenis. Turklāt šīs tušas parasti nesatur dzīvnieku izcelsmes komponentus, kas var izprovocēt alerģisku reakciju, piemēram, lanolīnu – vielu, kas tiek iegūta no aitu taukiem. Tāpat tajā nav konservantu.

Vēl viena jutīgām acīm paredzētās tušas atšķirība ir tā, ka diemžēl nespēj būtiski uzlabot skropstu izskatu – nepagarina tās un nepiešķir apjomu. Arī ar ūdens noturību nevar lepoties: pietiek nelielam mitrumam nonākt uz skropstām, un tā tūlīt sāks tecēt. Lai tas nenotiktu, tušai jāsatur virkne citu vielu, kas diemžēl kairina maigo gļotādu, tāpēc jutīgām acīm paredzētajā kosmētikā neietilpst.

Nereti maigā gļotāda neiebilst arī pret tušu, kas domāta sievietēm, kuras nēsā kontaktlēcas. Šī kosmētika vienmēr iziet ļoti stingru oftalmoloģisko kontroli, tai ir atbilstīgs pH līmenis, un tā nesatur tauku komponentus. Turklāt šī tuša ir arī ūdensnoturīga, kar jutīgām acīm ir ļoti svarīgi.

Kas iekļauts sastāvā?
Ja uz iepakojuma rakstīts “jutīgām acīm” – tas vēl nenozīmē, ka tušu var pirkt bez domāšanas. Lai gan šī kosmētika nesatur kairinošas vielas, jutīgās acis var reaģēt arī uz pavisam nevainīgiem komponentiem, proti, tām var būt sava individuālā nepanesība.

Pēdējā laikā tušu sastāvs tiek papildināts ar vitamīniem, un B5 un E vitamīns izvēlīgām acīm noteikti būs pa prātam. Toties C vitamīns tām var nepatikt – īpaši tām sievietēm, kuru organisms uz askorbīnskābi kaut reizīti reaģējis ar alerģiju. Lai izpatiktu prasīgām un kaprīzām acīm, jāizvēlas tikai kvalitatīva tuša, ko ražojušas atzītas firmas un kas izgājusi daudzas pārbaudes un testus.

Kā pareizi lietot?
Kad beidzot piemērotā tuša iegādāta, jāzina arī, kā to pareizi lietot. Pirmām kārtām jāievēro kosmētikas derīguma termiņš. Ja tas pagājis, tuša var kļūt par iekaisuma vaininieci, lai gan pirms tam kalpojusi godam. Turklāt veca tuša slikti turas pie skropstām, mēdz nobirt, tās daļiņas viegli nonāk uz gļotādas, izraisot acu apsārtumu un asarošanu.

Tuša jāuzglabā istabas temperatūrā. Ja tuša ilgi gulējusi saulē vai kādas sildierīces tuvumā, tās ķīmiskais sastāvs var mainīties un no derīgas kosmētikas kļūt par problēmu provocētāju.

Lai jutīgās acis justos ērti krāsoto skropstu ietvarā, jāievēro īpaši tās izklāšanas noteikumi. Šo mazo viltībiņu uzdevums ir panākt, lai tuša labāk klātos un nenonāktu uz acu gļotādas.

Pirms uzklāt tušu, skropstas ir jānotīra. Līdzekļus, kas gatavoti uz tauku bāzes, labāk neizmantot – ne pieniņš kosmētikas noņemšanai, ne krēms nederēs. Un arī emulsija, kas paredzēta ūdensnoturīgas tušas noņemšanai, nav izmantojama. Lietojot šos līdzekļus, tuša slikti klāsies, viegli smērēsies un izplūdīs pat bez mitruma klātbūtnes.

Toties preparāti ar atzīmi “oil free” (“taukus nesaturošs”) ir tieši tas, kas vajadzīgs. Var izmantot šķidrumu kosmētikas noņemšanai. Īpaši piemēroti jutīgām acīm ir gēlveida līdzekļi.

Kad skropstas ir notīrītas, tās viegli jānopūderē – tad tuša labāk turēsies. Ja ir jutīgas acis, nav ieteicams maksimāli krāsot skropstu saknes pat ar piemērotu tušu. Tā jāuzklāj tikai skropstu galiem. Bet, lai skropstām piešķirtu elegantu izliekumu, var izmantot speciālās standziņas.

Neaizmirstiet dalīties arī ar citiem lasītājiem!

Leave a Comment