Sinoptiķis stāstīja par laikapstākļiem nākamnedēļ: vai mūs sagaida “meteoroloģiski pārsteigumi”?

Sinoptiķi atzīmē: neatkarīgi no cilvēka planēta piedzīvo noteiktus temperatūras pazemināšanās vai paaugstināšanās periodus.

– Klimata pārmaiņas ir atkarīgas no perioda, kurā Zeme atrodas, tostarp no Saules aktivitātes, Zemes kodola stāvokļa, mantijas un tā tālāk.

Protams, ir arī cilvēka ietekme. Bet cik liels tas ir, grūti pateikt. Daži zinātnieki saka, ka tas ir gandrīz 50%, citi, ka tas ir aptuveni 5%, ”skaidroja ārzemju sinoptiķe Gubinskaja.

– Patiešām, temperatūras paaugstināšanās līkne un oglekļa dioksīda emisiju līkne ir ļoti līdzīgas. Bet, no otras puses, Pasaules okeāna temperatūra paaugstinās: Grenlandes ledāji kūst nevis no augšas, bet no apakšas.

Vulkāniskā aktivitāte un seismiskā aktivitāte ir palielinājusies. Tas norāda uz Zemes iekšienē notiekošajiem procesiem, kuru rezultātā kaut kādu iemeslu dēļ sāka izdalīties vairāk siltuma. Šķita, ka plīts tika ieslēgta karstāk. Bet šis jautājums drīzāk būtu jāapspriež ģeologiem un ģeofiziķiem.

Klimata pārmaiņas ir ietekmējušas arī putnu paradumus. Daži gājputni izmantoja to, ka ziemas kļuva siltākas un pārtrauca pārlidošanu un palika uz vietas.

Pēc fenologu novērojumiem, pēdējo 50 gadu laikā gada vidējā temperatūra, salīdzinot ar iepriekšējām piecām desmitgadēm, pieaugusi gandrīz par vienu grādu. Šis efekts ietekmēja daudzas augu un dzīvnieku sugas. Piemēram, ķirsis pavasarī sāk ziedēt nedēļu agrāk nekā pagājušā gadsimta 30. un 40. gados.

Ko sagaidīsim Latvijā? 

Trešdien laikapstākļi būs līdzīgi iepriekšējai dienai – naktī vietām, bet dienā daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus. Pūšot lēnam līdz mērenam ziemeļu vējam, nakts un rīta stundās atsevišķos rajonos veidosies migla un dūmaka, kas apgrūtinās redzamību.

Minimālā gaisa temperatūra naktī būs +10…+15 grādi, piekrastes rajonos siltāk, tur +14…+18 grādi, savukārt dienā gaiss iesils līdz +20…+25 grādiem.

Darba nedēļas otrajā pusē un brīvdienās laika apstākļus noteiks zema spiediena ieplaka, tādēļ mākoņu daudzums palielināsies. Ceturtdien rietumu rajonos būs neliels lietus, bet piektdien un sestdien valsti šķērsos plašāka nokrišņu zona ar intensīvāku lietu.

Lasi vēl: Gaisīgi, maigi, apetīti rosinoši salāti “Maigums” brīvdienām un svētku galdam

Augustā, kad ziema un vasara cīnās savā starpā, ticējums saka: ja augusta sākumā ir karsts, tad ziema būs auksta, sniegaina un gara. Ja augusts ir silts, oktobris būs vējains, un ziemā būs vētras, raksta dabas vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs savā blogā.

Šovasar vidēji siltais un dažbrīd karstais jūlijs ar līdzīgiem laikapstākļiem turpināsies arī Rudzu mēnesī. Vērojot, kā aug atāls un zied āboliņš, var secināt, ka augusts daudz neatšķirsies no jūlija.

Meža pīlādžu daudzajos ogu ķekaros jau parādās rudenīgs sārtums. Mazās skudras savus pūznus ceļ augstus, un pļavās daudzviet zied jāņeglītes. Tas viss liecina par nokrišņiem augustā un rudenī.

 

Leave a Comment