Sinoptiķi paziņo nepatīkamo Prognozi Jāņiem: Kur gaidāms spēcīgākais pērkona negaiss

Latvijā tuvojas Jāņu nakts, un laika prognozes liecina, ka gaidāmi diezgan mākoņaini laikapstākļi visā valstī. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs informē, ka vislielākā lietus iespējamība būs valsts austrumu reģionos.

Šajās teritorijās pastāv liela varbūtība, ka lietus varētu būt ilgstošs un intensīvs, kas varētu ietekmēt Jāņu nakts svinību plānus. Līgo diena arī sola būt apmākusies, un austrumu pusē laiku pa laikam sagaidāmi nokrišņi. Savukārt rietumu reģionos lietus būs mazāk intensīvs, tomēr debesis arī šeit paliks apmākušās.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Lēns vējš pūtīs visā Latvijas teritorijā, nodrošinot salīdzinoši mierīgus laika apstākļus, taču nesniedzot būtisku atvieglojumu no mākoņu segas. Gaisa temperatūra šajās dienās būs mērena, sasniedzot no +15 līdz +20 grādiem pēc Celsija.

Situācija strauji mainīsies  

Šie apstākļi varētu būt piemēroti, lai baudītu Jāņu nakts tradīcijas, ja vien dalībnieki būs gatavi pielāgoties lietainiem apstākļiem un izvēlēsies atbilstošu apģērbu un apavus.

Ņemot vērā, ka Jāņi ir viens no nozīmīgākajiem latviešu svētkiem, daudzi cilvēki plāno svinības ārpus telpām, pie dabas. Tomēr šogad būs jāpievērš īpaša uzmanība laika prognozēm un jābūt gataviem iespējamām izmaiņām plānos.

Lai gan laikapstākļi nešķiet ideāli, ir svarīgi atcerēties, ka arī lietainā dienā var izbaudīt šo īpašo svētku atmosfēru, ja vien ir piemēroti sagatavojušies.

Tā kā Jāņu nakts svinības parasti ietver dažādas tradīcijas, piemēram, ugunskuru dedzināšanu, dziesmas un dejas, lietus var radīt zināmas neērtības.

Tāpēc būtu ieteicams nodrošināties ar lietusmēteļiem, teltīm vai citām patvērumu iespējām, lai svinības varētu noritēt bez liekiem traucējumiem. Turklāt, ja plānojat ceļot uz lauku apvidiem vai mežiem, ir vērts pārbaudīt ceļu un stāvvietu stāvokli, lai izvairītos no problēmām, kas varētu rasties dēļ slapjiem un dubļainiem apstākļiem.

Jābūt piesardzīgiem 

Rīgā, tāpat kā lielākajā daļā Latvijas, debesis būs klātas pelēkiem mākoņiem, un pa laikam iespējams neliels lietus. Visas dienas garumā vējš būs lēns, un gaisa temperatūra pakāpsies līdz +18, +20 grādiem, radot mēreni siltu un drēgnu atmosfēru.

Kad pienāks nakts, mākoņu sega turpinās aptvert debesis, un valsts austrumu reģionos vietām sagaidāms neliels lietus. Lēns vējš pūtīs visā valstī, nodrošinot mierīgu, bet mitru nakti. Temperatūra pazemināsies, sasniedzot +12 līdz +16 grādus, radot vēsāku un patīkamāku nakts klimatu.

Galvaspilsētā, Rīgā, nakts būs apmākusies, bet ievērojamu nokrišņu nebūs. Tomēr, lai gan lietus nav prognozēts, debesis paliks drūmas un tumšas. Vējš joprojām būs lēns, un temperatūra pazemināsies līdz +15, +16 grādiem, radot vēsāku atmosfēru salīdzinājumā ar dienu.

Lai gan šie laikapstākļi var šķist nomācoši, tie arī rada noteiktu komfortu, it īpaši pēc karstas dienas. Zemie mākoņi un lēns vējš rada klusu un mierīgu vidi, kas var būt piemērota atpūtai un relaksācijai. Šie apstākļi var arī būt patīkami tiem, kas plāno pavadīt vakaru vai nakti mājās, baudot siltu dzērienu vai lasot grāmatu.

Kas gaidāms tālāk?

Rīgā šādā laikā ieteicams plānot aktivitātes, kas neprasa lielu āra klātbūtni, piemēram, kinoteātra apmeklējumu, muzeja apmeklējumu vai draugu pulcēšanos kādā kafejnīcā. Ja tomēr vēlaties izbaudīt ārpustelpu aktivitātes, labāk būt gataviem mainīgajiem laikapstākļiem, ņemot līdzi lietusmēteļus vai citas aizsardzības pret lietu.

Lai arī laiks nebūs ideāls, pareiza sagatavošanās un pielāgošanās laikapstākļiem ļaus pilnvērtīgi izbaudīt dienu un vakaru, neskatoties uz mākoņaino un lietaino prognozi. Ir svarīgi atcerēties, ka pat pelēkās dienās var atrast pozitīvus aspektus un izmantot šo laiku lietderīgi un patīkami.

Tomēr šajā saistībā sinoptiķi izteikušies par vēl vairākām lietām, kuras noteikti būs jāņem vērā: 

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment