Sinoptiķi ceļ īpašu trauksmi: -30 un Vairāk! Aukstums solās būs vēl milzīgāks, nekā bija pēdējās dienās!

Nākamajā nedēļā prognozējams, ka pirmajā pusē mūs sagaidīs nedaudz mīkstināta atmosfēras situācija ar mērenu siltāku vēju un plašiem pozitīviem temperatūras grādiem. Tomēr prognozētājs brīdina par strauju pārmaiņu, jo vēlāk šajā nedēļā gaidāma atgriezeniskā ietekme – bargais sals atkal uzņems virsroku, un tas var izraisīt būtiskas temperatūras krišanās.

Somijas televīzijas laika ziņu moderators Pekka Pouta pausts skeptisms par iespējamu sasilšanu, izsakot: “Izskatās, ka ziema turpināsies un turpināsies.” Viņa teiktais nesauc tikai par prognozi, bet gan par izpratni par ilgtermiņa laikapstākļu dinamiku. Pouta atzīmē, ka nākamajās dienās gaidāma gaisa masa, kas var būt tikpat auksta kā šīs ziemas bargākajās salu periodos. Šis prognozētais notikums pievērš uzmanību ne tikai brīvajai dabai, bet arī cilvēku ikdienas dzīvei, piedāvājot jaunas izpratnes un izaicinājumus, ko rada straujas un neprognozējamas laikapstākļu pārmaiņas.

Nākamajā nedēļā veikti būtiski grozījumi laika prognozē, liekot mums sagaidīt ievērojami aukstāku laika periodu. Somijas televīzijas laika ziņu moderators Pekka Pouta izteica pārsteidzošus skaitļus par gaidāmo temperatūru, atzīmējot, ka iepriekš prognozētās 10 līdz 20 grādu zem nulles vērtības tagad tiek pārsniegtas – ziemeļos gaidāms pat 30 grādu sals. Pouta skaidro, ka šī aukstuma iemesls ir austrumu virzienā plūstošā aukstā gaisa straume no Sibīrijas Krievijas apgabliem, kas ietekmē Somiju, padarot to par ziemojošo zemes gabalu.

Mēneša prognoze rada pārsteigumu ar savu pārredzamību, prognozējot turpmāko pusotru mēnesi, kurā saglabāsies nepieredzēti auksti laikapstākļi. Pouta izceļ, ka šāda ziema ir retums un, iespējams, tāda, kādu viņš pēdējo reizi piedzīvojis sava meteorologa karjeras sākumā 1991. gadā.

Latvijā, pretēji Somijai, gaidāms mazāk intensīvs laikapstākļu mainījums. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs prognozē mazu nokrišņu daudzumu darba nedēļas laikā, bet nedēļas beigās var sagaidīt sniegu un slapju sniegu, it īpaši piekrastē, kur varētu notikt arī līšana. Gaisa temperatūra svārstīsies, radot iespējamu apledojumu uz ceļiem, un nedēļas vidū vējš pastiprināsies, sasniedzot 20 m/s brāzmās.

Otrdien, debesis būs mākoņainas ar vietēju sauli rietumos un centrālajos rajonos. Austrumu reģionos gaidāmi nelieli nokrišņi, ieskaitot atkalu, radot apledojumu. Vējš būs lēns līdz mērens, dažviet veidojot miglu. Diennakts temperatūra pakāpeniski pieaugs līdz -2…+3°, bet sniega kārta daudzviet paliks sasnigusi.

Nedēļas vidū paredzams turpinājums atkusnim, lai gan nav prognozēti intensīvi nokrišņi. Tomēr jāsagatavojas palielinātam vējam, kura brāzmas sasniegs 15-19 m/s, ceturtdien piekrastes tuvumā pat līdz 20 m/s. Gaisa temperatūra diennakts laikā stabilizēsies robežās no 0 līdz +4 grādiem Celsija, bet naktī uz trešdienu varētu notikt nedaudz noslīdēšana zem 0 grādiem Celsija.

Nedēļas beigās laika apstākļi saglabās variācijas. Naktī uz piektdienu atkal paredzams aukstāks laiks, vietām sasniedzot zem -10 grādiem Celsija. Brīvdienās valsts rietumu daļā gaidāms, ka termometrs uzturēsies tuvu 0 grādiem Celsija, savukārt austrumu reģionos temperatūra varētu svārstīties no 0 līdz -5 grādiem Celsija. Šādos apstākļos bieži veidosies apledojums, jo gaisa temperatūra nemitīgi mainīsies no pozitīvām vērtībām uz negatīvām. Brīvdienas solās būt nokrišņiem bagātākas, padarot to par potenciāli notikumiem piesātinātu laika posmu.

Lasi arī: Man tagad pieturā vairs rokas un kājas nenosals pat mīnus 35 grādos. Vīrs inženieris pastāstīja par kādu triku

Lasi vēl: “Gāju mājās un Raudāju…” Sieviete dalās skumjās par notikušo ar sirmgalvi veikalā

Turpinot prognozi, nākamā nedēļas sākumā var atgriezties ļoti sals, radot iespējamu izaicinājumu ikdienas dzīvei un transporta kustībai. Šis potenciālais sals var iezīmēt būtisku temperatūras samazinājumu un iespējamo aukstuma ietekmi uz apkārtējo vidi.

Leave a Comment