Sibīrijas anticiklons ir tuvu. Par laikapstākļiem nākamajām trim dienām sinoptiķi ir ziņojuši

Tuvākajās dienās Sibīrijas anticiklons lēnām virzās uz Austrumeiropu. Ir zināms, ka tas sev var līdzi atnest ļoti dažādus laikapstākļus. Vai Latviju ciklons arī skars? 

Kas ir anticiklons?

Anticiklons ir atmosfēras spiediena zona, kurā gaisa masas kustas tā, lai veidotu centrāli augsto spiedienu. Tas ir pretstats ciklonam, kurā gaisa masas kustas centrāli zemā spiedienā. Anticiklons un ciklons ir divi galvenie atmosfēras spiediena sistēmu veidi, kas ietekmē laika apstākļus un vēja virzienu.

Anticiklonu var identificēt pēc šādām galvenajām iezīmēm:

Augstais spiediens: Anticiklona centrā ir augstāks atmosfēras spiediens nekā apkārtējās zonas. Šī augstā spiediena zona izraisa gaisa masu izspiešanu uz apakšu, veidojot stabilu atmosfēras apstākļu modeli.

Gaisa masu nolaidums uz zemi: Anticiklona centrā augstā spiediena rezultātā gaisa masa nosēžas uz zemes. Šī procesa rezultātā veidojas miers un sauss laiks.

Skaidrs laiks: Anticiklona zonā parasti valda labvēlīgi laikapstākļi, kādi ir skaidrs debesis, samērā miers un sauss laiks. Tas ir saistīts ar gaisa masu nolaišanos uz zemi un mazāku atmosfēras mitrumu.

Kas gaidāms?

 

Vispirms ciklons skars Austrumeiropas rietumu daļu, kur sāks snigt, pastiprināsies vējš un iespējams arī sals.

Taču Austrumeiropas ziemeļos, austrumos, dienvidos un centrālajā daļā gaidāma mierīga nedēļas nogale, kur pārsvarā gaidāms laiks bez nokrišņiem.

Lasi vēl: Pēdējās janvāra dienas izspēlēs ļaunu joku: Astroloģe Vasilisa Volodina ir sagatavojusi prognozi par 2024. gada janvāra pēdējām dienām

Valsts dienvidaustrumos ieplūstot siltām gaisa masām, tiek prognozēts nestabils laiks: snigšana, brīžiem stiprs sniegs un pastiprināts vējš ar sniegputeni.

Gaisa temperatūra naktī valsts rietumos pazemināsies līdz 7-15 grādiem sals, ziemeļrietumos, ziemeļos un centrā pavājināsies līdz 15-23 grādiem sals, dienvidos paaugstināsies līdz 5-13 grādiem sals, austrumos pazemināsies līdz 22-31 grādam sals, dienvidaustrumos – līdz 13-22 grādiem sals.

Bet vai Latviju šie nestabilie laikapstākļi skars? 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment