Seši produkti, kurus var uzglabāt teju mūžīgi

Tumšā vai melnā šokolāde

Ir zināmas diskusijas par to, vai šokolāde vispār mēdz sabojāties. Piena pievienošana šokolādei var saīsināt tās derīguma termiņu pat neattaisītā veidā. Tomēr tumšo šokolādi acīmredzami var uzglabāt ilgāk, lai arī ne vienmēr tas būs vizuāli redzams. Šokolādes derīguma termiņu var mainīt vides temperatūras maiņa, kad šokolādē esošie tauki nogulsnējas uz produkta virsējās kārtas, radot baltas nogulsnes. Savukārt, uzglabājot šokolādi nemainīgā temperatūrā un vidē, tās derīguma termiņš var būt pat  vairāk par diviem gadiem, pietam nemainot tās garšu un īpašības.

Cukurs un sāls

Liela daļa ilgstoši uzglabājamu produktu sastāvā ir vai nu cukurs, vai sāls. Tas nozīmē, ka tie spēj izspiest no sevis ūdeni. Ja uz šādiem produktiem centīsies izaugt baktērijas, tās gluži vienkārši ies bojā. Pašu sāli un cukuru, uzglabājot gaisa necaurlaidīgos traukos, var uzglabāt neierobežotu laiku. Tomēr dažādu piedevu, piemēram, joda, pievienošana var samazināt sāls uzglabāšanu arī neatvērtā veidā līdz apmēram pieciem gadiem.

Baltie rīsi

Rīsiem pats galvenais ir apkārt esošā atmosfēra un temperatūra. Pētījumos noskaidrots, ka ilgstošai uzglabāšanai ļoti svarīga ir zema temperatūra (+3 grādi) un skābekļa trūkums. Lai gan brūnie rīsi tiek uzskatīti par daudz veselīgāku produktu, to uzglabāšanas laiks ir daudz mazāks par baltajiem rīsiem. To šķiedrainās klijas satur nepiesātinātos taukus, kas var ar laiku sasmakt. Gadījumā, ja brūnie rīsi pēkšņi kļuvuši eļļaini un ož pēc vecas krāsas, iesakām tos labāk mest laukā.

Leave a Comment